Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jorma Hynninen jätti jäähyväiset: ”Voi olla, että Einojuhanin kuolema vaikutti tunnelmaani”

Kulttuuri
 
Soila Puurtinen
Ralf Gothóni ja Jorma Hynninen konsertin jälkeen.
Ralf Gothóni ja Jorma Hynninen konsertin jälkeen. Kuva: Soila Puurtinen

Klassinen Savonlinnan oopperajuhlat. Jorma Hynninen, baritoni ja Ralf Gothóni, piano Savonlinnasalissa. – Schubert.

Baritoni Jorma Hynninen päätti 75-vuotiaana harvinaisen pitkän ja erittäin menestyksekkään laulajantiensä Savonlinnasalissa Franz Schubertin Winterreise -laulusarjaan.

Nimi: Winterreise

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Franz Schubert

Esittäjä: Jorma Hynninen, Ralf Gothóni

Paikka: Savonlinnan oopperajuhlat

”Tämä on ihan varmasti viimeinen ammatillinen, professionaalinen esiintymiseni”, Hynninen sanoi hyvästijättökonserttinsa jälkeen.

Laulamista Hynninen ei kuitenkaan kokonaan hylkää: ”Jotakin pitää tehdä tämän jälkeenkin.”

Winterreise-laulusarja on pelkkää tuskien taivalta. Yksinäinen laulaja vaeltaa öisessä, unenomaisessa ja usein kammottavassa talvimaisemassa ja kokee romanttisen epätoivon 24 muunnelmaa.

Konsertin jälkeen Hynninen ei vaikuttanut lainkaan surulliselta tai ahdistuneelta, päin vastoin: hän oli hyväntuulinen ja vapautunut. Hän taisi tuntea olonsa helpottuneeksi tehtyään luopumispäätöksensä.

Vielä pari, kolme vuotta sitten sai ihmetellä, miten komeasti Hynnisen ääni kajahti ja soi korkeahkosta iästä huolimatta. Nuoruuden vaalea hehku, herkkyys ja vuolaus olivat ymmärrettävästi kadonneet aikaa sitten, ja ääni oli muuttunut tummaksi ja hieman karheaksi.

Karunakin Hynnisen ääni on tehnyt vahvan vaikutuksen. Mestarillisen tekniikkansa ja eläytymiskykynsä voimalla hän pystyi myös loihtimaan myös rikkaan vivahdeasteikon.

Viimeiseen konserttiinsa Hynninen oli valinnut raskaan tien. Yli tunnin mittainen, tauottomasti etenevä, dynaamiikaltaan heittelehtivä Winterreise liikkuu laajalla alalla alhaalta ylös ja vaatii niin psyykkistä kuin fyysistä kestävyyttä. Moni muu laulaja olisi päästänyt itsensä helpommalla, mutta ei ehdoton Hynninen.

Romanttinen elämänepätoivo sekoittui Hynnisen Winterreisessa siihen kamppailuun, jota hän hän joutui jatkuvasti käymään äänensä hallinnan kanssa. Edelleen täytyi vain ihmetellä, miten hän sai sen soimaan näinkin hyvin. Se oli kuitenkin työn ja tuskan takana.

Lied-konserteissaan Hynninen on aina peilannut omia kokemuksiaan, ilojaan ja surujaan.

Viime keskiviikkona Hynnisen läheinen ystävä, säveltäjä Einojuhani Rautavaara kuoli. Rautavaara sävelsi Hynniselle kolmen oopperan pääroolit: Thomas, Vincent ja Aleksis Kivi.

”Voi olla, että Einojuhanin kuolema vaikutti vähän tunnelmaani. Keskityin konsertissa kuitenkin itse tekemiseen.”

Konsertissaan Hynninen oli todellakin vahvasti läsnä, tässä ja nyt, ei missään oudossa öisessä talvimaailmassa. Se teki konsertista jollakin tavalla hyvin konkreettisen tapahtuman.

Hynninen lauloi hyvin puhtaasti, aloitti joka fraasin oikeassa kohdassa, eikä jäänyt jälkeen monien laulujen armottoman nopeista rytmistä, joilla Ralf Gothóni kuljetti vaeltajan rauhatonta matkaa eteenpäin.

”Esiintyvä taiteilija on aika kammottava ihminen, sillä hän ajattelee aina vain itseään, omaa kuvaansa”, tilitti Hynninen aikoinaan.

Winterreise on romanttinen egotrippi, jossa laulajalla ei ole muuta jäljellä kuin omat polttavat tunteensa ja pettyneet haaveensa. Nyt Hynninen ei kuitenkaan vaikuttanut ajattelevan niinkään itseään ja omaa kuvaansa kuin omaa ääntään ja sen tuottamiseen vaadittavaa laulutekniikkaa.

Jokainen saattoi vapaasti projisoida omia tunteitaan Hynnisen ja Gothónin esityksiin. Yleisön innostus todisti siitä vahvasta emotionaalisesta latauksesta, joka kuului konserttiin. Jokaisella oli omat henkilökohtaiset Hynniseen liittyvät muistonsa, ja kaikki mukaan mahtuneet olivat kiitollisia, että pääsivät kuulemaan Hynnisen viimeisen konsertin.

Gothóni taikoi flyygelistä suvereenisti Winterreisen romanttisen tunne- ja mielenmaiseman, jossa yksinäinen vaeltaja kohtaa talvisen luonnon eri kuvat ja ilmiöt. Milloin luonto heijasti vaeltajan tuskia, milloin soi kipeän kauniina kontrastina hänen kärsimyksilleen. Pianon vaellusrytmit etenivät heltymättöminä kohti tuntematonta.

Olavi Hartikainen
Jorma Hynninen on tehnyt pitkän uran laulajana. Vuonna 1982 hän esiintyi Taru Valjakan kanssa Savonlinnan oopperajuhlilla Aulis Sallinen Punainen viiva -oopperassa.
Jorma Hynninen on tehnyt pitkän uran laulajana. Vuonna 1982 hän esiintyi Taru Valjakan kanssa Savonlinnan oopperajuhlilla Aulis Sallinen Punainen viiva -oopperassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat