Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavastialla kuultiin ”poperaa” – Rufus Wainwright loikkii ketterästi popin ja korkeakulttuurin välillä

Kulttuuri
 
Vilhelm Stokstad / Reuters
Ennen Helsingin-konserttiaan Rufus Wainwright esiintyi perjantaina Tukholmassa.
Ennen Helsingin-konserttiaan Rufus Wainwright esiintyi perjantaina Tukholmassa. Kuva: Vilhelm Stokstad / Reuters

Pop Rufus Wainwright ja Mikko Joensuu Tavastialla.

Rajat korkeakulttuurin ja popin välillä elävät sikäli sitkeästi, että toisinaan niitä kaadetaan vieläkin. Rufus Wainwright kuulostaa siltä, että hän ei ole koskaan edes tiennyt rajoja olevankaan.

Laji: Pop

Esittäjä: Rufus Wainwright, Mikko Joensuu

Paikka: Tavastia

Wainwrightin musiikkia onkin sanottu barokkipopiksi ja – oopperavaikutteisiin viitaten – poperaksi. Hän on säveltänyt myös oopperan Prima Donna, josta sovitettu kappale kuultiin Tavastialla.

Huhtikuussa ilmestyneellä uusimmalla levyllään Wainwright sovitti Shakespearen sonetteja. Tavastian konsertissa siltä kuultiin vain yksi kappale. Wainwright esitti kappaleita esikoislevyltään alkaen.

Soolona esiintynyt hyväntuulinen tähti pahoitteli olemustaan. Pitkän kiertueen viimeiseen konserttiin oli löytynyt puhtaana vain teepaita. Ulkoasu ei haitannut varsinkaan rockklubilla. Yleensä Wainwright nähdään isommilla areenoilla.

Varsinkin konsertin alkupuolella Wainwright suorastaan briljeerasi upealla äänellään, jossa riittää ulottuvuuksia. Musiikissa kuului vaikutteita estradiviihteen historiasta Gershwinistä Weilliin ja Judy Garlandiin, jota Wainwright on versioinut.

Välillä Wainwright nousi flyygelin takaa ja säesti itseään akustisella kitaralla. Pianoa hän on soittanut kuusivuotiaasta ja hallitsee flyygelin, mutta kitarointi kuulosti lähinnä kelvolliselta leirinuotiorämpytykseltä.

Loppupuolella Wainwright lauloi hieman suoraviivaisemmin ja siihen oli helpompi eläytyä, kun alkupuoli herätti pikemmin ihailua.

Kohokohtiin kuului poikkeuksellisen hidas ja herkkä Zebulon, jossa flyygelin koskettimien iskujen välissä ehti melkein pidättää henkeä. Myös ylimääräisinä kuullut Going to a Town ja Hallelujah koskettivat.

Wainwrightia lämmitteli Mikko Joensuu, joka julkaisi keväällä komean esikoissoolonsa Amen I. Myös hänellä on syvä ääni, mikä korostui soolona. Joensuun juureva musiikki tuntuu amerikkalaisemmalta kuin kanadalaisamerikkalaisen Wainwrightin eurooppalaiset vaikutteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat