Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaipaisen klarinettikonsertto hehkui tulta Tammisaaren kesäkonserteissa

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Jukka-Pekka Saraste kuvattuna keväällä 2016.
Jukka-Pekka Saraste kuvattuna keväällä 2016. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Klassinen Tammisaaren kesäkonsertit. Suomalainen Kamariorkesteri Tammisaaren kirkossa. Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari, Kari Kriikku, klarinetti. – Britten, Kaipainen, Beethoven.

Tammisaaren kesäkonserteissa on muistettu tänä kesänä viime vuoden lopulla kuollutta Jouni Kaipaista (1956–2015). Kaipainen kuului 1980-luvun alussa perustettuun modernistiseen Korvat auki -yhdistykseen, joka oli traditionaalisuuden ja konservatiivisuuden vihollinen.

Nimi: Tammisaaren kesäkonsertit

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Jouni Kaipainen, Benjamin Britten, Ludwig van Beethoven

Esittäjä: Suomalainen kamariorkesteri, Jukka-Pekka Saraste, Kari Kriikku

Paikka: Tammisaaren kirkko

1980-luvun lopulla Kaipainen koki postmodernin käänteen ja kyllästyi modernistien maailmantuskaan ja teoreettisuuteen

Modernistit alkoivat menettää uskonsa siihen, että uutta edistyksellistä materiaalia olisi aina löydettävissä, erityisesti tietokoneiden avulla. Ei auttanut muu kuin kääntää katse postmodernisti menneisyyteen. Kaipaisen musiikkiin alkoi ilmaantua niin uusklassisia kuin uusromanttisia piirteitä.

Vuonna 1990 valmistui Kaipaisen klarinettikonsertto Carpe diem, jonka Kari Kriikku ja Jukka-Pekka Sarasteen johtaman Suomalainen Kamariorkesteri soitti Tammisaaressa.

Carpe diem-, tartu hetkeen -kehotus on peräisin antiikin Rooman Horatius -runoilijalta. Kaipainen antoi sille vahvemman virityksen: ”elä täysillä” ja ”älä huolehdi turhia”.

Konsertossaan Kaipainen antaa itselleen luvan nauttia elämän sävelistä. Ensimmäisessä osassa hän flirttailee Debussyn klarinettirapsodian teeman kanssa ja herkuttelee soinneilla ranskalaisen aistikkaasti.

Kriikun klarinetti koki ensiosassa leikkisiä ja mystisiä elämyksiä. Moneen hetkeen hänen oli heittäydyttävä täysillä, sillä värikäs ja levoton orkesteri loi ympärille usein äänekkäästi kohisevan ja rytisevän sointimaailman, johon lyömäsoittajien kellosoinnit ja kilinät loivat tiettyä sakraalisuutta.

Toisessa osassa elämänhalu kiihtyy elämänvimmaksi, ja klarinettisolistin oli elettävä kuin viimeistä päivää. Eipä tule mieleen toista klarinettiteosta, jossa soitin hehkuu näin hurjaa tulta. Riehaantunut orkesteri oli kuin metallipaja, joka iski alasimistaan polttavia ja kipinöiviä liekkejä.

Kriikku pyöri villin virtuoosisesti kuin transsiin noussut dervissi ja puhalsi soittimestaan tulisuihkuja.

Konsertin aloitti Benjamin Brittenin nuoruudenteos Variations on a Theme by Frank Bridge (1937). Uusklassisesti suuntautunut Britten sävelsi sarjan jännittäviä, usein humoristisia tyyliparodioita erilaisista perinteisistä karaktäärikappaleista.

Saraste ja orkesteri todistivat, että nykyaikainen säveltäjä voi sytyttää uutta persoonallista elämää vanhoihin lajityyppeihin. Melkein ihmetytti, miten vahvasti ja värikkäästi Britten teos saa pelkän jousiorkesterin soimaan.

Jos Kaipaisen klarinettikonsertto menee elämänhuumassaan hillittömyyksiin, konsertin päätösteos, Ludwig van Beethovenin neljäs sinfonia puolestaan säilyttää elämänilon ja rytmihurman klassisen tasapainoisena.

Soitossa oli riemukasta leikkisyyttä ja valoisuutta, mutta yhtä lailla esitys sai voimaansa myös niistä jännitteistä, joita Saraste rakensi teoksen vastakohdista. Jännittävintä oli motorisen liikkeen ajoittainen sammuminen ja syttyminen vielä suurempaan energiapurkaukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat