Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomirockin mammutti murahti Ratinassa

Eppu Normaalin yli kolmen tunnin ja yli 40 kappaleen juhlakonsertin vierailijoina kuultiin muun muassa Tampere Filharmoniaa ja Iiro Rantalaa

Kulttuuri
 
Rami Marjamäki
Martti (vas.) ja Pantse Syrjän Eppu Normaali esiintyi lauantaina Santtu Matias-Rouvalin (taustalla) johtaman Tampere Filharmonian kanssa.
Martti (vas.) ja Pantse Syrjän Eppu Normaali esiintyi lauantaina Santtu Matias-Rouvalin (taustalla) johtaman Tampere Filharmonian kanssa. Kuva: Rami Marjamäki

Rock Eppu Normaalin 40-vuotisjuhlakonsertti Tampereen Ratinan stadionilla.

Kun Eppu Normaalin alkuperäinen basisti ja sanoittaja Mikko Saarela astui lavalle laulamaan 1970-luvulla kirjoittamansa James Dean -kappaleen, Ratinan loppuunmyyty yleisö räjähti ensimmäisen kerran aplodeihin, joista ei ollut tulla loppua.

Laji: Rock

Esittäjä: Eppu Normaali

Paikka: Ratinan stadion

Eppujen debyyttialbumilla Aknepopilla julkaistu kömpelö punk-ralli oli yksi juhlakonsertin erikoisuuksista, jota ylöjärveläisyhtye ei liene esittänyt julkisesti vuosikymmeniin.

Historiallista kaarta juhlistavan konsertin teemaan sopien show polkaistiin kuitenkin käyntiin aivan alusta eli Asustelaululla, joka oli laulaja Martti Syrjän välispiikin mukaan yksi hänen ja kitaristi Juha Torvisen ensimmäisiä yhdessä kirjoittamia kappaleita. Juurevuutta alleviivasi, että kappaleen esittivät Torvinen ja Syrjä kahdestaan.

Akustiselle kitaralle sovitettuna se kuulosti stadionin äänentoistolla vetreältä countryrockilta, joka musiikillisesti kuljetti ajatukset Ylöjärveltä kauas 1970-luvun alun Kalifornian kullankeltaisen auringon alle.

Suurimmalla osalla suomalaisista lienee vankka käsitys siitä, millaista musiikkia Eppu Normaali tekee. Nelisenkymmentä kappaletta käsittänyt maratonkonsertti alleviivasi kuitenkin päinvastaista: musiikillisesti yhtä ainoaa Eppu Normaalia ei ole olemassakaan.

Oltiin erään Eppu Normaalin suosiota selittävän paradoksin äärellä.

Eput näyttivät kuinka uidaan vastavirtaan valtavirrassa, jonka on tullut itse luoneeksi.

Ratinassa suomirockin mammutilla oli yli kolme tuntia aikaa leikkiä ja vaihdella karvaansa kuin kameleontti, mikä myös auttoi yleisön vireystason säilymisessä pitkän konsertin ajan. Vierailemassa käyneen pianisti Iiro Rantalan ja Tampere Filharmonian kanssa esitetty Viihteen kuningas vedettiin nimensä mukaisesti silkaksi lasvegasiksi.

Jos ei olisi tiennyt, olisi ollut vaikea uskoa, että lavalla oli sama yhtye, joka oli tuntia aikaisemmin piiskannut itsensä nuoruutensa punk-vimmaan Poliisi pamputtaa taas -klassikon kimpussa.

Eppu Normaali on kirjoittanut hittejä ja julkaissut levyjä neljällä vuosikymmenellä, keikkaillut viidellä. Se herättää väistämättä kysymyksen: ovatko Eppujen hitit yhä relevantteja vai silkkaa kansakunnan kollektiivista nostalgiaa?

Tähänkin stadionspektaakkeli antoi vastauksen: molempia, kappaleesta riippuen.

Suomi-ilmiö-kappaleen, jonka tekstissä vilahtavat niin UKK, YK kuin Imatran Voima, on nykyisin yhä paitsi jäntevältä kuulostava popkappale, myös lutuista ajankuvaa. Sen sijaan ”vakavan” Eppu Normaalin suomalaisille vuonna 1982 esitellyt, alunperin parodiaksi suomalaisen iskelmäperinteen surumielisyydestä tarkoitettu, Murheellisten laulujen maa kuulostaa jokaisen iltapäivälehtien lööppejä seuraavan korvaan yhä kylmäävän ajankohtaiselta.

Jälkimmäisessä irti päästettiin kosketinsoittaja-hanuristi Safka Pekkonen, jonka veitsenterävä eläytyminen hanuriosuuksiin teki seuraavana kuullusta Pimeyden tangosta yhden illan koskettavimmista esityksistä.

Monet Pantse Syrjän varsinkin 1980-luvulla säveltämistä teoksista ovat poplauluiksi niin monikerroksisia, että ne ovat suorastaan kutsuneet isoa orkesteria tarttumaan niihin.

Ratinassa koitti viimein oikea hetki.

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johtama 90-henkinen Tampere Filharmonia paljastui kuin tyhjästä lavan väliseinän takaa ensimmäisen puoliajan lopussa.

Ensimmäinen sinfoniaorkesterin kanssa esitetty kappale oli vuoden 1993 Hipit rautaa -hitti. Täysimittaisen kaupunginorkesterin kanssa kappale kuulosti äkisti siltä kuin ilmassa olisi ollut liikaa ääntä ja nuotteja, vaikka stadionpuitteisiin luulisi molempia mahtuvan.

Mitä enemmän Eput soittivat, sitä vähemmän orkesterista kuului.

Ongelma oli onneksi ohimenevää sorttia. Jo seuraavana kuullussa, kuin orkesteria varten sävelletyssä Lensin matalalla -kappaleessa, jouset kuuluivat kokonaisina rokkibändin rinnalla.

Viimeinen Tampere Filharmonian kanssa esitetty kappale oli Eppujen herkkäviritteisimpiin numeroihin lukeutuva Näin kulutan aikaa, jonka orkesterisovitus nosti alkuperäistäkin korkeampiin sfääreihin.

Kun kappale loppui, kameroiden halkoma yleisömeri näytti olevan täynnä liikutuksen kyynelistä märkiä poskia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat