Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Härskit heitot ja äkäiset puheet hallittiin jo 1500-luvun Venetsiassa

Riemastuttava italialaisyhtye riemastutti rennolla esityksellään BRQ Vantaa -festivaalilla

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Eero Kukkonen
Ensemble Microloguksen renessanssimusiikki oli hauskaa.
Ensemble Microloguksen renessanssimusiikki oli hauskaa. Kuva: Eero Kukkonen

Konserttiarvostelu BRQ Vantaa Festivaali: Ensemble Micrologus Pyhän Laurin kirkossa. – Musiikkia 1400–1500-lukujen Venetsiasta.

Kyllä ennen oli paremmin, ainakin 1400- ja 1500-luvun Venetsiassa. Verrattuna nykyisen somen häirintään ja vihapuheeseen härskit heitot ja äkäiset puheet osattiin esittää hauskemmin ja viihdyttävämmin, jos on uskominen italialaisen Ensemble Micrologusin commedia dell’arte -tyyliseen karnevalistiseen kimaraan.

Ja miksi ei uskoisi. Puolitoistatuntinen esitys eteni keskeytyksittä aiheittain ja sai yleisön pikku hiljaa tihentämään suosionosoituksiaan. Kymmenhenkinen ryhmä hallitsi useita soittimia, jopa kahta yhtaikaa. Neljä laulajaa tepasteli edestakaisin muistuttaen lopuksi torikokouksen sekamelskaa. Laulutyyli oli suora, kansanomainen ja rentoudessaan taidokas.

Kappaleet olivat enimmäkseen homofonisia, melodiaääneen soinnutettuja ja tanssien rullaavia. Korkeammasta taiteesta, polyfoniasta, saatiin ensimmäinen ohikiitävä näyte vasta, kun tuli vuoro sättiä piereskelevää rumaa akkaa.

Niin meneviä ja mukaansatempaavia kuin kappaleet olivatkin, ne eivät olleet yksitasoisia. Aviopuolisoiden kipakkaa riitaa sävytti myös pakkoavioliiton alakuloisuus. Liiasta pökkimisestä kuollutta häntäheikkiä muisteltiin sekä vahingoniloisesti että nautinnonhetkiä kaivaten. Seksivalistusta tehtiin keittiövälineillä.

Korkeinta ääntä laulava Patrizia Bovi oli suunnitellut kokonaisuuden, joka eteni sujuvasti ja eläväisesti. Runsaslukuiset kielisoittimet – luuttu, rebec, gamba, dulcimer, bray-harppu – loivat helisevän ja resonoivan soinnin, johon lyömäsoittimet rummuista erilaisiin kilkuttimiin toivat riemukkaan lisän.

Yli puoli vuosituhatta vanha musiikki vaatii esittäjiltään paljon. On itse luotava lopullinen esitys kaikkia mahdollisia lähteitä ja johtolankoja yhdistelemällä. Elävä esimerkki tällaisesta harmonisten ja melodisten aiheiden muuntelusta ja soitinvalinnoista oli Josquinin Scaramella va alla guerra.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat