Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helena Juntusen musiikkiprojekti on alansa mestarien taidonnäyte

Projekti valottaa onnentunteen eri puolia musiikin ja tieteen keinoin

Kulttuuri
 
Heikki Saukkomaa / lehtikuva
Helena Juntusen onnellisuusprojekti tarjoili energisen illan.
Helena Juntusen onnellisuusprojekti tarjoili energisen illan. Kuva: Heikki Saukkomaa / lehtikuva

Helsingin juhlaviikot. Hellun hella. Musiikintäyteinen talk show. Helena Juntunen, laulu/konsepti. Florian Boesch, laulu. Jukka Nykänen, piano. Mikko Sams, tieteellinen konsultointi.

Helena Juntusen Hellun hella -projektin tavoitteena oli valottaa inhimillisen onnentunteen eri aspekteja ja todentaa nämä musiikin keinoin sekä kognitiivisen neurotieteen professori Mikko Samsin avustuksella. Se ei ole vähän.

Strategiakseen sopraano Juntunen, baritoni Florian Boesch ja pianisti Jukka Nykänen olivat valinneet kevyen jutustelun sekä musiikkivalikoiman, jonka ”esittäminen tekee heidät onnelliseksi”. Eipä haitanne kaksi ja puoli tuntia täyttä auvoa.

Alansa mestareina ja monitaitureina muusikot viestittivätkin aitoa flow-tunnelmaa Aleksanterin teatteriin. Kuultiin tuttua suomalaista romanttista liediä, mutta myös Kaj Chydeniusta ja Ilkka Kuusiston lied-parodia. Schubert ja Schumann saivat osuutensa kuten myös Edvard Grieg ja Joseph Haydn. Florian Boeschin tulkinta Tom Waitsin Kehtolaulusta oli aidosti pysäyttävän syvä.

Vapautuneesta virtuositeetista kertoi myös improvisoitu sikermä, jossa yhdistyi blues, humppa ja 1900-luvun oopperakielen parodia.

Kuuntelisin mielelläni professori Samsin kokonaisen luentosarjan. Saimme mm. tiivistetyn tietopaketin emootioiden vasteista aivojen eri osissa. Kuulijana vain on hieman työlästä siirtyä yhtäkkiä musiikin metakielestä suomen kielen määrämerkitykselliseen semantiikkaan ja taas takaisin. Puhetta tässä performanssissa tosiaankin piisasi koko ensemblen voimin.

Esityksen puolivälin tienoilla Helena Juntunen ilmoitti, että ”nyt me olemme manipuloineet teidät onnellisiksi”. Kannatan onnea mutta vierastan manipulointia tässä arvaamattomien fanaattisten liikkeiden maailmassa. Illan suuri energia oli kyllä merkki aidosta onnesta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat