Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minnesotan orkesteri loisti Sibeliustalossa

Huippuorkesterin kiertue alkoi kapellimestari Osmo Vänskän kotikentältä Lahdesta

Kulttuuri
 
Lauri Rotko
Viulisti Pekka Kuusisto soitti Osmo Vänskän johtaman Minnesotan orkesterin solistina.
Viulisti Pekka Kuusisto soitti Osmo Vänskän johtaman Minnesotan orkesterin solistina. Kuva: Lauri Rotko

Klassinen Minnesotan orkesterin vierailukonsertti Lahden Sibeliustalossa. Pekka Kuusisto, viulu ja Osmo Vänskä, kapellimestari. – Stucky, Prokofjev, Rautavaara, Beethoven.

Minnesotan orkesteri aloitti Euroopan-kiertueensa taiteellisen johtajansa Osmo Vänskän kotikentältä. Toimiessaan Sinfonia Lahden ylikapellimestarina Lahden Sibeliustalo tuli Vänskälle tutuksi, ja siellä hän nytkin johti väkevän konsertin nykyisen orkesterinsa kanssa.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Steven Stucky, Sergei Prokofjev, Einojuhani Rautavaara, Ludwig van Beethoven

Esittäjä: Minnesotan orkesteri, Osmo Vänskä, Pekka Kuusisto

Paikka: Sibeliustalo

Minnesotan orkesteri on yksi Yhdysvaltojen huippukokoonpanoista, ja Vänskän johdolla se on noussut yhä arvostetummaksi. Vänskä oli myös nostamassa orkesteria takaisin vanhaan loistoonsa sen jälkeen, kun katkera työmarkkinariita katkaisi orkesterin toiminnan yli vuoden ajaksi vuosina 2012–2014.

Kun orkesterin johto asetti orkesterille pitkäksi osoittautuneen työsulun, monet soittajista joutuivat hakeutumaan töihin muualle. Sunnuntain konsertti Sibeliustalossa oli vain yksi osoitus siitä, miten hyvin Vänskä on onnistunut pitämään yllä orkesterin kovaa tasoa työsulun jälkeenkin.

Vänskän ja minnesotalaisten kiiteltyä yhteistyötä on saatu seurata täälläkin Beethoven - ja Sibelius -levytysten kautta. Lahdessa he esittivät Ludwig van Beethovenin Eroica-sinfonian, joka sai kauttaaltaan monumentaalisen tulkinnan. Suuren kokoonpanon sointi oli virtaviivainen ja viimeistelty. Hidas osa, surumarssi, kasvoi orgaanisesti kuiskaavista sävyistä komeisiin huippuihin. Scherzon nopeissa käänteissä tunnelmanvaihdokset olivat sujuvia, finaali oli kuin pienoissinfonia itsekin.

Varsinkin jousiston soiton yhtenäisyys oli nautittavaa, sekä Beethovenissa että kaikessa sitä ennen kuullussa, esimerkiksi Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus -teoksen koskettavassa Melankolia-osassa. Sen Vänskä otti ohjelmaan äskettäin kuolleen säveltäjän muistoksi.

Kovin kauan ei ole myöskään amerikkalaissäveltäjä Steven Stuckyn kuolemasta. Helmikuussa kuolleelta Stuckylta Minnesotan orkesteri soitti konsertin alkusoitoksi Rhapsodies-teoksen, jossa orkesterin hienostunut sointikulttuuri pääsi esiin nopeissa nykymusiikkitekstuureissa.

Vaikka teos on nimensä mukaisesti luonteeltaan rapsodinen, Vänskän ja Minnesotan orkesterin tulkinnassa oli eteenpäin vievää imua.

Kiertueella Minnesotan orkesterin viulusolistina on Pekka Kuusisto, joka Lahdessa soitti Sergei Prokofjevin ensimmäisen viulukonserton solistina. Kuusisto käytti hänelle ominaista tulkinta-asteikkoa, joka on usein huomattavasti laajempi kuin romantiikan ajan suurista konsertoista periytyvät kauneusihanteet.

Vibratoa, ja aika usein vibratottomuutta, Kuusisto käytti hyvin tehokkaasti, samoin jousen painetta kieliä vasten, kevyestä kuiskailusta äänen särkymiseen. Kuusiston ilmaisu sopii Prokofjevin musiikkiin oivallisesti, ja tulkinta oli nautittava.

Kuusisto pistää esiintyessään persoonansa peliin, ja alkukuussa hänen BBC:n Proms-konsertissa soittamastaan encoresta tuli hilpeä nettihitti. Nytkin Kuusisto käytti materiaalinaan kansanmusiikkia, mutta huomattavasti erilaisissa tunnelmissa.

Hän oli valinnut soitettavakseen ruotsalaisen Vi sålde våra hemman -kansanlaulun, viitaten 1800-luvun muuttoaaltoon, jolloin Ruotsista ja muualta pohjolasta muutettiin laajasti Pohjois-Amerikkaan. Minnesotassakin elää runsaasti maahanmuuttajien jälkeläisiä.

Samalla laulu viittasi nyt Minnesotan orkesterin työsulkuun, jolloin orkesteri ei päässyt lainkaan omaan kotiinsa Orchestra Halliin. Kuusiston koskettavaan esitykseen liittyi ensin koko orkesteri humisemalla taustalle pitkää bordunaääntä, sitten myös Osmo Vänskä, joka ilmaantui klarinetti kädessään soittamaan duettoa Kuusiston kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat