Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avanti julisti konsertissaan sodan hyvinvointitaiteelle

Hoitotaiteen kritiikki konsertissa ei täysin vakuuttanut, vaikka tehokeinoja käytettiin väsyttävyyteen asti

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Mike Sirén
Klarinetisti Arto Vainio esitteli konsertissa kehonrakennusta.
Klarinetisti Arto Vainio esitteli konsertissa kehonrakennusta. Kuva: Mike Sirén

Klassinen Avanti Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa, joht. Jaakko Kuusisto. Johanna Rusanen-Kartano, sopraano, Jaakko Kortekangas, baritoni, Petri Bäckström, tenori. Jouko Laivuori, piano, Otaniemen kaiku, Arto Vainio, kehonrakentaja. Juonto Pasi Heikura, juontotekstit Antti Häyrynen, suunnittelu Kari Kriikku ja Antti Häyrynen.

Näin alkaa erään intomielisen suomalaiskustantamon pamfletti numero 67816: ”Hyvinvointiyhteiskunta voi pahoin, mutta auttaisiko taide? Kulttuurista leikataan, mutta hoitotaiteeseen satsataan. Saako hyvinvointimusiikkia soittaa mollissa, pitääkö sen olla harmitonta ja yksinkertaista? Vai onko hyvinvointia juuri itsenäinen ja vapaa taide?”

Nimi: Hyvinvointitaide-Pahoinvointitaide

Laji: Klassinen

Esittäjä: Avanti-orkesteri

Paikka: Kaapelitehdas

Ei, mutta sehän olikin kuvaus Avanti-orkesterin tiistaisesta Hyvinvointitaide-Pahoinvointitaide-konsertista Kaapelitehtaalla! Katsomossa oli kulttuuriväki Jörn Donnerista alkaen.

Poliittinen viesti oli selvä: taloudelliseen hyötyyn pyrkivästä hyvinvointi-ideologiasta vapaan taiteen elintila käy yhä ahtaammaksi.

Sanomaa värittämään oli suunniteltu rönsyilevä, kokoonpanoiltaan vaihteleva ohjelma, jossa kuultiin musiikkia Metsämiehen juomalaulusta Marais’n kappaleeseen Virtsakivileikkaus –Toipuminen.

Toimittaja Pasi Heikura juonsi Antti Häyrysen kirjaamien tekstien mukaan, mitä mikäkin kappale kertoo yhteiskunnallisesta tilanteestamme.

Konsertin tausta-ajatus koskettaa kaikkia. Se on joka paikasta puskeva viesti: miten tehdä itsestä terveempi, lähes kuolematon. Terveyttä on alettu etsiä maratonien lisäksi myös taiteesta, mikä näkyy vaikkapa hallituksen kärkihankkeessa numero neljä.

Teemaa käsiteltiin niin alkoholista, tupakasta kuin marihuanastakin inspiraationsa saaneiden teosten kautta. Lavalle tuotiin jopa kehonsa äärimmilleen trimmannut klarinetisti-kehonrakentaja Arto Vainio, jonka pullistelu Pähkinänsärkijän tahtiin kieltämättä toi konserttiin veikeää absurdiutta.

Aluksi kuitenkin otettiin luulot pois.

Ohjelma alkoi Carl Nielsenin teoksella Nuoren taiteilijan ruumispaarien äärellä. Kaikkien elämä päättyy kaiken maailman mittareista, optimoinneista ja taiteista huolimatta. Kuin varmemmaksi vakuudeksi lavalle kannettiin paarit vailla sen kummempaa funktiota.

Sama toistui melkein kaikkien teosten kohdalla. Erilaisia rekvisiittaratkaisuja – sairaalakylttejä, vaahtokarkkeja, virtsakivipihtejä – oli niin paljon, että ne alkoivat syödä toistensa ja musiikin tehoa.

Välijuontoja vaivasi toisinaan oletus yleisön halusta ostaa annettu sanoma sellaisenaan. Olisi tarvittu myös tilastotietoa ja numeroita, vaikka oltiinkin konsertissa. THL:n taiteen hyvinvointivaikutuksia käsittelevän raportin leimaaminen “horumharumlirumlarumiksi” Mozartin aarian siivittämänä ei riitä.

Fragmentaarisen kokonaisuuden tunnelma oli Jaakko Kuusiston johtaman Avantin elinvoimaisesta, useimmiten tarkasta soitosta ja solistien ansiokkaasta työskentelystä huolimatta levoton, kuin Facebookia olisi selannut. Dramaturgiaa ei pelastanut edes lopussa kuultu kokonainen Mozartin sinfonia.

Konsertilla oli silti hetkensä. Peter Maxwell Daviesin The Sentry (King Prussia’s Minuet) teoksesta Kahdeksan laulua hullulle kuninkaalle tenori Petri Bäckströmin raivokkaasti pakkopaidassa tulkitsemana oli mahtava. Olisin mielelläni kuullut koko teoksen yhden osan sijaan.

Muotoa on mahdotonta erottaa sisällöstä. Siksi konsertin rakenne on poliittinen statement itsessään. Se kysyy: ette kai oikeasti halua kuulla pelkkää valmiiksi pureskeltua ja pätkittyä ohjelmaa? Ettehän?

Korjaus 23.7. klo 17.55. Verkkoversiossa valokuvaaja oli nimetty aluksi väärin Kaisa Rautaheimoksi. Kuvaaja on Mike Sirén.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat