Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

RSO:n konsertti oli loistavien espanjalaisvieraiden ja erinomaisesti soittaneen orkesterin juhlaa

Uusi tuttavuus, pianisti Javier Perianes, herätti musiikin värit eloon.

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa, johtaja Pablo Heras-Casado, Javier Perianes, piano. – Haydn, Bartók.

RSO:n kahden espanjalaisen taiteilijavieraan soisi jatkavan yhteistyötä orkesterin kanssa. Kapellimestari Pablo Heras-Casado vahvisti parin vuoden takaista erinomaista vaikutelmaa. Hän on kotonaan kaikissa aikakausissa ja osaa vedellä oikeista naruista tehdäkseen musiikista elävää.

Pianisti Javier Perianes oli uusi tuttavuus. Mikä runollisuus! Mikä väriasteikko! Joskus 1970-luvulla pianisteista puhuttaessa käytettiin vielä käsitettä kosketus, mutta nykyajan teknisesti briljantista, usein yksivärisestä pianismista kosketus-termi on kuollut pois.

Yhdysvaltoihin muuttanut Béla Bartók seestyi ja klassistui viimeisissä teoksissaan.

Kolmannen pianokonserton avausteeman koristeet ja katkeilevat rytmit soitetaan usein tyynen matemaattisesti. Perianes herätti teeman henkiin aivan uudella, onnentäyteisellä ja improvisoivalla tavalla.

Hitaan osan rukouksenomainen hartaus kosketti, yömusiikki tuikahteli salaperäisenä ja Bach -tyyliset kaanonit kasvoivat valittavaan purkaukseen. Finaalin vauhdissa oli rentoa leikkisyyttä.

Ylimääräisenä kuultu Chopinin a-molli-masurkka op. 17/4 sai yleisön pidättelemään henkeään, niin riipaisevan surumielisesti, kuin muistojen sumusta esiin kasvattaen Perianes sen soitti. Masurkan erikoislaatuinen, purkautumaton päätössointu teki niin suuren vaikutuksen, että siitä keskusteltiin kiivaasti väliajalla.

Konsertin avaus, Joseph Haydnin C-duuri-sinfonia nro 50 on jekuistaan tunnetun säveltäjän konservatiivisempaa tuotantoa. Heras-Casado sai vauhdikkailla tempoillaan ja vivahteikkaalla karakterisoinnillaan siitä paljon irti. Trumpettien sijasta valinnaiset käyrätorvet olisivat olleet ehkä parempi ratkaisu.

Bartókin konsertto orkesterille sai ankaruuteensa lämmintä, eteläistä väriä alusta alkaen. Puhallinten parileikki toisessa osassa oli herkkua, ja kolmannen osan yömusiikki jysähteli uhkaavasti. Koko illan erinomaisesti soittanut RSO vei kiihkeästi rynnistävän finaalin säihkyvään loppuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat