Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tärkeä muistutus Tapiolasta: Klassinen musiikki ei aina ole K18-ääritiloja

Virpi Räisänen hykerrytti ja vieraileva viulisti-johtaja Gordan Nikolić ärsytti Tapiola Sinfoniettan konsertissa

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli
Mezzosopraano Virpi Räisänen lauloi Alma ja Gustav Mahlerin lauluja.
Mezzosopraano Virpi Räisänen lauloi Alma ja Gustav Mahlerin lauluja. Kuva: Heikki Tuuli

Klassinen. Tapiola Sinfonietta, mezzosopraano Virpi Räisänen, kapellimestari ja konserttimestari Janne Nisonen sekä viulisti-johtaja Gordan Nikolić Tapiolasalissa perjantaina. – Alma ja Gustav Mahler, Mozart.

Tapiola Sinfonietta muistutti perjantai-iltana, että klassinen musiikki ei ole aina K18-kamaa. Niinkin voisi luulla, kun viime viikkoina Helsingissä on esitetty sisarellista insestiä myönteisesti kuvaava Richard Wagnerin Valkyyrian ensimmäinen näytös, perhemurhaa käsittelevä Richard Straussin Elektra sekä oopiumpainajaista giljotiineineen ja noitasapatteineen käsittelevä Hector Berliozin Fantastinen sinfonia.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Alma Mahler, Gustav Mahler, Wolfgang Amadeus Mozart

Esittäjä: Tapiola Sinfonietta, Virpi Räisänen, Janne Nisonen, Gordan Nikolic

Paikka: Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali

Moisen ääritilahöykytyksen jälkeen kapellimestari-säveltäjä Gustav Mahlerin 25-vuotiaana säveltämät Vaeltavan kisällin laulut ovat paitsi nuoren neron ensimmäinen mestariteos, myös tavanomaisempi nuoren ihmisen sydänsurujen kuvaus.

Mahler teki vanhempana lauluihin orkesterisovituksen, mutta nyt kuultiin hänen ihailijansa Arnold Schönbergin riisuttu sovitus, jossa myöhäisromantiikka puretaan atomeiksi ellei peräti pointillismiksi.

Kansainvälisestikin menestynyt mezzosopraano Virpi Räisänen lauloi mestarillisesti ja koskettavasti. Ennen niin heleän lyyrinen ääni on jo täyteläistymässä. Valitettavasti Schönbergin sovitus ei tuntunut istuvan täysin luontevasti konserttimestari Janne Nisosen johtamalle Tapiola Sinfoniettalle. Yhteinen pulssi alkoi luontevoitua vasta kolmannessa laulussa.

Nuoruuden sydänsuruista toivuttuaan Gustav Mahler nappasi vaimokseen koko Wienin kulttuurikerman himoitseman Alman. Vaikka Alma Mahler oli lahjakas säveltäjä, aviomies väitti, ettei säveltäminen sovi aviovaimolle. Myöhemmin mies katui typeryyttään ja katumuksensa merkiksi hän auttoi saamaan julki Alman Viisi laulua, jotka ovat kauneudessaan ja osin leikkisässä idyllisyydessään yhtä hyviä kuin monet Gustav Mahlerin varhaisimmista lauluista.

Nyt ei kuitenkaan kuulostanut siltä. Lauluista on olemassa esimerkiksi Jorma Panulan orkesterisovitus, mutta nyt kuultiin ruotsalaisen Joakim Unanderin sovitus, jossa keskialueelle on tupattu sen verran tavaraa, että jopa Räisäsen ääni peittyi paikoin.

Unander ei välttämättä ole pääsyyllinen. Tämän teoksen johti paremmin viulistina ja konserttimestarina tunnettu Gordan Nikolić. Hän huojui paikoin kuin laiva merihädässä, johti vain toisella kädellään eikä lähtenyt balansoimaan asioita konserttitilanteessa lainkaan, mikä on harmi. Osassa lauluista balanssi osui sentään sen verran kohdilleen, että Räisäsen mestaruudesta saattoi nauttia.

Mozartin Serenadi D-duuri (Haffner) on melkoinen järkäle, peräti kahdeksanosainen teos jonka Mozart sävelsi tukijansa ja perheystävänsä sisaren häihin. Nyt kuultiin vielä aluksi erillinen marssi, joka edelsi kantaesityksessä Serenadia ja kasvatti teoksen mitan lähelle yhtä tuntia.

Onneksi esimerkiksi London Symphony Orchestran ja monen muun laatuorkesterin konserttimestarina ansioitunut Gordan Nikolić oli nyt enemmän kotonaan. Hän liidasi ilman kapellimestaria esitetyn jättiteoksen osin konserttimestarin tuolilta ja osin orkesterin edessä seisovana solistina niissä osissa, joihin Mozart on merkinnyt viulusolistin osuuden.

Serenadin huippukohtia olivat häihin yllättävän yrmeä menuetti g-mollissa sekä viimeiset pari osaa, jossa musikaalisesti, mutta paikoin hitusen epäpuhtaasti soittanut Nikolić alkoi vapautua.

Sama koski Tapiola Sinfoniettaa: soitto oli hyvää, mutta odotin jopa tätäkin puhtaampaa, täsmällisempää ja mukaansatempaavampaa Mozart-esitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat