Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristön tuho uhkaa koko maailmaa 1700-luvun barokkioopperassa

Ohjaaja Ville Saukkosen mielikuvitus laukkaa osuvasti Savoy-teatterin Los Elementos -tulkinnassa.

Kulttuuri
 
Emil-Pietari Purovaara
Espanjalainen temperamentti leiskahtelee värikkäässä ilmaisussa.
Espanjalainen temperamentti leiskahtelee värikkäässä ilmaisussa. Kuva: Emil-Pietari Purovaara

Ooppera Antonio de Literesin ooppera Los Elementos Savoy-teatterissa. Ohjaus Ville Saukkonen, musiikinjohto Matias Häkkinen, koreografia Kirsi Kannas, pukusuunnittelu Tyra Therman, valosuunnittelu Anna Rouhu, videoprojisoinnit Emil Sallinen, maskeeraussuunnittelu Sini Silfvenius-Bart.

Barokkiaika rakasti allegorioita. Los Elementos (1718) on espanjalaisen Antonio de Literesin hieman yli tunnin mittainen ooppera, jonka tärkeimmät roolihahmot ovat myyttiset alkuaineet, Ilma, Maa, Vesi ja Tuli.

De Literisin oman kuvauksen mukaan Los Elementos on ”opera armónica al estilo italiano”, siis ooppera italialaiseen tyyliin.

Italialaisen oopperan vaikutus on vahva laulutyylissä, mutta musiikilla on myös syvät juuret Espanjassa, ei vain hovi- vaan myös kansanmusiikissa.

Espanjalaista on aarioiden ja ensemble-numeroiden kolmijakoiset, sykähdyttävästi vaihtelevat tanssilliset sykkeet.

Värikkäässä ja koristeellisessa tunneilmaisussa kuulee leiskahtelevaa espanjalaista temperamenttia.

Ensemble-kohtauksia on paljon enemmän kuin ajan italialaisissa oopperoissa, ja niissä erilaiset intohimot ja tunnemyrskyt syttyvät suurimpaan hehkuunsa.

Ohjaaja Ville Saukkosen mielikuvitus laukkaa usein villisti ja hullunkurisesti. Nyt hän pitää sen kuitenkin kurissa.

Emil-Pietari Purovaara
Ohjaaja Ville Saukkonen on saanut yksinkertaisin keinoin tiiminsä kanssa aikaan tyylikkään ja kauniin, tanssien etenevän näyttämöfantasian.
Ohjaaja Ville Saukkonen on saanut yksinkertaisin keinoin tiiminsä kanssa aikaan tyylikkään ja kauniin, tanssien etenevän näyttämöfantasian.

Librettoa ei tarvinnut kauan tutkia, kun kauhuskenaario-näkymä oli valmiina: maapalloa uhkaava ympäristökatastrofi.

Yksinkertaisin keinoin Saukkonen on saanut tiiminsä kanssa aikaan tyylikkään ja kauniin, tanssien etenevän näyttämöfantasian. Kaikki osatekijät ovat tärkeitä tässä minimalistisessa yhteistaideteoksessa.

Lavastuksena ovat Emil Sallisen videoprojisoinnit taustakankaalle. Kun mustavalkoiset saaste- ja tuhokuvat vaihtuvat aamun valoksi ja luonnon eri väreiksi, vaikutus on lumoava – ja toivoa herättävä.

Tyhjällä, salaperäisesti hohtavalla näyttämöllä liihottelee ja livertelee neljä sulotar-luonnonvoimaa Tyra Thermanin karnevalistisissa barokkimekoissa: Angelika Klas, Annaliisa Pillak, Marion Melnik ja Essi Luttinen.

Kesken kaiken naiset riisuvat ylelliset barokkiasunsa, joiden alta paljastuvat yksinkertaiset kesäkoltut. Se on mainio allegorinen efekti.

Kukkeaa ja kepeää taituruutta vaativa barokkilaulu on hyvin kaikkien hallussa. Kieli kuulostaa tosin enemmän laulajille tutulta italialta kuin espanjalta. Pitäisi laulaa vielä selvemmin sanoja.

Baritoni Kristian Lindroosin Aika näyttää ylpeältä flamenco-tanssijalta. Uljas ääni soi tumman kiihkeästi. Tuuli Lindebergin, heleän runollisesti laulanut Auringonnousu on kuin satuhengetär.

Emil-Pietari Purovaara
Sopraano Tuuli Lindeberg laulaa Auringonnousuna heleän runollisesti.
Sopraano Tuuli Lindeberg laulaa Auringonnousuna heleän runollisesti.

Tanssijat Kirsi Kannas, Nora Mekkid ja Roosa Suutari tuovat näyttämölle flamenco-kenkien sytyttävää rytmikopinaa sekä flamencon ylväitä, tarkasti ajoitettuja vartalonliikkeitä sekä käsivarsien ja käsien viehkeitä taivutuksia – jotka tarttuvat myös laulajiin.

Cembalisti Matias Häkkinen on koonnut pienen barokkiorkesterin, joka soittaa lämpimän värikkäästi, joskus tuskaisen mystisesti tai myrskyisästi ja aina suggestiivisen tanssillisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat