Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimaiset kantaesitykset soivat sekä turvallisina että jännittävinä

Zagros-kokoonpano jatkaa tärkeätä työtään

Kulttuuri
 
Mona Taponen
Tomi Räisänen
Tomi Räisänen Kuva: Mona Taponen

Klassinen Klang-sarjan konsertti Sonore-salissa. Zagros. Mikko-Pekka Svala, fagotti. Sonja Fräki, piano. Tommi Hyytinen, käyrätorvi. Lehtola, Almila, Räisänen.

Arvattavuus ja ennakoimattomuus ovat molemmat kaikkien aikataiteiden kelpo keinovaroja. Toisessa korostuu valitun tien tietty turvallisuus, toisessa alati haarautuvan suistomaan jännitteet ja kihelmöinti. Nyt kuullut kaksi kantaesitystä edustivatkin tällaisen akselin kahta eri ääripäätä.

Jan Lehtolan sonaatissa fagotille ja pianolle jo osien otsikot tarjoavat ennakko-odotukset, jotka tosiaankin vailla yllätyksiä täyttyvät. Avausosa Toccata on jatkuvasti vauhdikasta kulkua, jossa sekä fagotin että pianon staccatopitoiset melodiaryöpyt jatkuvasti virtaavat.

Elegia toteuttaa melodisena suvantona historiallisen otsikkonsa perinnettä. Finale yhdistää lähes pointillista staccatomaailmaa ja melodista laulullisuutta päätyäkseen verkkaiseen valssiin. Arvattavuus sisältää kuitenkin riskin hiipivästä tylsyydestä.

Sonore-salin akustiikassa flyygelin avatun kannen alta kuuluva pauhu peitti turhan usein fagotin osuuden. Mikko-Pekka Svala ja Sonja Fräki olivat toki täynnä osaavaa energiaa.

Mona Taponen
Tomi Räisänen
Tomi Räisänen

Konsertossaan Smash!t käyrätorvelle ja soitinyhtyeelle Tomi Räisänen puolestaan on runsaiden ainesten asialla. Johdannon nauhoitettu ruohonleikkuri ja myöhempi taite rypistettyjen (tyhjien) oluttölkkien rytmisommittelulle vievät ajatukset perinteisen ranskalaisen konkreettisen musiikin maailmaan.

Lisää tasoja tuovat kadenssi, jossa Tommi Hyytinen soittaa livenä duoparinaan videoitu Hyytinen sekä loppukaneetti toteutettuna cornon venttiilinmutkalla ja suukappaleella.

Nyt ei saa ymmärtää väärin. Räisänen ei sovella efektejä efekteinä vaan orgaanisina lisämausteina ensemblen monipuoliseen ja loogiseen struktuuriin. Ja aivan ansiosta Tommi Hyytinen tunnetaan monipuolisena taiturina.

Ensi kerran Suomessa kuultu Atso Almilan Cascades on ranskalaisen värivaiston leimaama katsaus veden kimmellyksiin ja ryöppyihin.

Petri Komulainen ja Zagros jatkavat uteliaana tärkeää työtään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat