Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman paras jazzartisti teki jännittävän tempun: soitti kaksi konserttia peräkkäin

Pianisti Vijay Iyerin neljäs vierailu Suomessa saattoi olla huippujen huippu, kirjoittaa kriitikko Harri Uusitorppa

Kulttuuri
 
Barbara Rigon
Jazzpianisti ja -säveltäjä Vijay Iveriä on luonnehdittu maailman parhaaksi.
Jazzpianisti ja -säveltäjä Vijay Iveriä on luonnehdittu maailman parhaaksi. Kuva: Barbara Rigon

Jazz: The Vijay Iver Trio G Livelabissa. Kaksi konserttia.

Asiantuntevimpien arvostelijoiden jakamien pluspisteiden perusteella amerikkalainen pianisti ja säveltäjä Vijay Iyer on kuluvan vuoden paras jazzartisti – ja jo kolmatta kertaa tällä vuosikymmenellä.

Ei siis välttämättä vaikeasti määriteltävä paras pianisti, säveltäjä tai yhtyeenjohtaja, vaan paras kokonaisuuksia hahmottava ja hallitseva artisti, kaikki musiikilliset osa-alueet yhteenlaskettuna.

Suomessa Vijay Iyerin, 44, kyvyistä oltiin saatu ennen keskiviikkoa todisteita onnekkaasti jo kolme kertaa: 2012 Tampereella sekä 2015 Porissa ja 2015 Helsingissä, viime joulukuun We Jazzissa.

Neljäs kerta saattoi olla tempaavassa tiiviydessään silti huippujen huippu. Tai kerrat: pienellä Euroopan kiertueella Helsinkiin jälleen poikennut The Vijay Iver Trio soitti Yrjönkadun uudessa G Livelabissa poikkeuksellisesti kaksi tunnin ja vartin mittaista konserttia.

Ja ne olivat lähtömateriaaliltaan todellakin erilaisia, vaikka muistuttivat muodoltaan ja draamankaareltaan toisiaan. Levyistä poiketen Iyerin trio nivoo kaikki kappaleet yleensä yhteen ilman taukoja ja varsinaisia välipuheita – yhdistää ne virtaaviksi, velloviksi, välkehtiviksi ja horisonttiin haihtuviksi megateoksiksi.

Konserttien omat sävellykset olivat yhtyeen kahdelta aikaisemmalta albumilta – Accelerando, Break Stuff – mutta molemmissa oli mukavasti tarttumapintaa myös albumeja tuntemattomille. Ensimmäisessä vaikutuksen tekin varsinkin etäännytetty versio esikuvallisen Thelonious Monkin Workista, jälkimmäisessä Michael Jacksonin alkujaan levyttämästä Human Naturesta sekä John Coltranen Countdownista.

Ylenmääräisiä sooloja tarkoituksellisesti vältelleen yhtyeen musiikillinen katse oli silti tiukasti tulevassa, ja G Livelabissa ehkä vielä tavallista tarkempana. Trion vakiorumpalia Marcus Gilmorea sijaistaa kiertueella ensimmäistä kertaa moneen tyyliin venyvä Justin Brown .

Vasta muutama kerran kolmikon kolmantena soittanut Brown tuntuikin pitävän Vijay Iyerin ja kontrabasisti Stephan Crumpin varuillaan niin, että G Livelabissa toteutui nimen ylevä velvoite: olimme oikeasti livelaboratoriossa.

Pianisti Vijay Iver kävi Suomessa nyt neljättä kertaa.
Pianisti Vijay Iver kävi Suomessa nyt neljättä kertaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat