Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt ytyrytisee: Suomen Bruckner-kuukausi alkoi

Steffens johti Helsingin kaupunginorkesteria eloisasti ja oboisti häikäisi Mozartin konsertossa.

Kulttuuri
 
Ferry Bératonin maalaama muotokuva säveltäjä Anton Brucknerista vuodelta 1889.
Ferry Bératonin maalaama muotokuva säveltäjä Anton Brucknerista vuodelta 1889.

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa perjantaina kapellimestarina Karl-Heinz Steffens ja solistina oboisti Cristina Gómez Godoy. – Mozart, Bruckner.

Professori Jorma Panula risti Anton Brucknerin (1824– 1896) musiikin taannoin ”ytyrytinäksi”.

Nyt sitä saa, sillä Suomessa alkoi sattumien sumana varsinainen Bruckner-kuukausi. Perjantaina Helsingin kaupunginorkesteri (HKO) esitti neljännen sinfonian, ja ensi viikolla Radion sinfoniaorkesteri vastaa viidennen sinfonian esityksellä. HKO palaa Bruckneriin 21. lokakuuta ja soittaa kuudennen sinfonian. Ja Tampereella soi viides sinfonia 28. lokakuuta.

Anton Brucknerin jättisinfonioita kuulee lokakuussa Helsingissä kolmessa konsertissa ja Tampereellakin kerran.
Anton Brucknerin jättisinfonioita kuulee lokakuussa Helsingissä kolmessa konsertissa ja Tampereellakin kerran.

Bruckner oli virtuoosiurkuri, teorianopettaja ja hyvin omituinen tyyppi. Hän ikuisti äitinsä valokuvaan tämän kuoleman jälkeen ja piti juuri tätä kuvaa esillä opetushuoneessaan. Hän suuteli mieluusti pääkalloja ja ihaili päiväkirjassaan teinityttöjä.

Säveltäjä Richard Wagneria hän palvoi melkein kuin Jumalaa, mutta ei lähtenyt tekemään Wagnerin tapaan oopperoita, vaan sinänsä yksinkertaisista palikoista arkkitehtonisen vääjäämättömästi rakentuvia jättisinfonioita.

Bruckner saattoi ihmisenä olla outo sielu, mutta teoksiinsa hän sai levollisuutta, ehjää kauneutta, visionäärisyyttä sekä pyhyysvaikutelmia, jotka liikuttavat kuulijoita vuosisadasta toiseen.

Karl-Heinz Steffens palasi Helsingin kaupunginorkesterin eteen johtamaan Anton Bruckneria.
Karl-Heinz Steffens palasi Helsingin kaupunginorkesterin eteen johtamaan Anton Bruckneria.

Karl-Heinz Steffens muistetaan Berliinin filharmonikkojen sooloklarinetistina, mutta alanvaihto näyttää kannattaneen. Hän on nykyisin Leif Segerstamin ja Ari Rasilaisen entisen orkesterin Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalzin ylikapellimestari ja Norjan kansallisoopperan musiikillinen johtaja.

Steffens teki vaikutuksen Helsingin kaupunginorkesteriin vuonna 2014 nimenomaan Brucknerilla ja sai uusintakutsun.

Hänen käsissä Brucknerin neljäs sinfonia (Romanttinen) sisälsi kyllä ytyä, mutta myös muita osuvia karaktereja, kuten lyyristä kauneutta ja leikkisyyttä. Neljäs sinfoniahan on myös monipuolisuudessaan Brucknerin helpoimmin avautuvia teoksia varsinkin tässä myöhäisemmässä versiossa, jonka scherzo on hitti jo itsessään.

Steffensin johtaessa yli tunnin pituisen teoksen huipennukset kasvoivat orgaanisesti, ja istumapaikallani olisin ottanut vastaan suuremmankin sointikylvyn. Musiikkitalon akustiikka kesyttää kuitenkin hieman esimerkiksi käyrätorvien voimaa, mikä on Yasuhisa Toyotan suunnittelemien akustiikkojen yleinen ominaisuus. Balanssi saadaan siis helpommin kuntoon, mutta kokonaissoinnin fyysisyys hieman laimenee.

Steffens muotoili suuret linjat hienosti, mutta puikkovirtuoosilta tai pikkutarkalta puhdistajalta hän ei tuntunut. Niinpä soitto oli pääosin oikein hyvää, mutta sisälsi joitakin nuhaisempia hetkiä.

Sama koskee orkesterin osalta konsertin avausnumerona kuultua W. A. Mozartin oboekonserttoa, joka on tarjonnut tutkijoille mukavaa salapoliisityötä. Sen luultiin kadonneen, kunnes vuonna 1920 löydettiin oboekonserton käsikirjoituksen osia, jotka olivat lähes identtisiä myöhemmän huilukonserton kanssa – joskin eri sävellajissa. Lisätodisteita löytyi 1971, ja huilukonserton avulla sen alkumuoto eli oboekonsertto on saatu restauroitua uskottavaan esityskuntoon.

Cristina Gómez Godoy vakuutti Mozartin oboekonserton solistina Helsingin kaupunginorkesterin debyytissään.
Cristina Gómez Godoy vakuutti Mozartin oboekonserton solistina Helsingin kaupunginorkesterin debyytissään.

Cristina Gómez Godoy (s. 1990) on Münchenin arvostetun ARD-kilvan 2011 voittaja ja Daniel Barenboimin Staatskapelle Berlinin eli Berliin valtionoopperan orkesterin soolo-oboisti. Hän soitti Mozartinsa erinomaisen puhtaasti ja varsin nautittavasti.

Valitettavasti konserttia ei radioitu tai välitetty orkesterin verkkosivulla. Solistin Mozart-otteita löydät kuitenkin aikaisemmista konserteista hänen verkkosivuiltaan tästä linkistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat