Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalainen kolorismi avautuu Musiikkitalossa

Susanna Mälkin johtamana Helsingin kaupunginorkesteri pääsee keskittymään itse asiaan

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari Susanna Mälkki työskentelee myös Los Angelesin filharmonikkojen päävierailijana.
Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari Susanna Mälkki työskentelee myös Los Angelesin filharmonikkojen päävierailijana. Kuva: Rio Gandara / HS

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Pekka Kauppinen, viulu. Joht. Susanna Mälkki. Brahms, Dutilleux, Debussy.

Vaikutelma on, että Susanna Mälkki on hyvin nopeasti ylikapellimestarikautensa aluksi saanut HKO:n ja sitä myöten yleisön puolelleen. Pelkistetty analyyttisyys ja vähäinen lavanarsismi helpottavat muusikoiden työtä ja ylipäänsä fokustusta itse asiaan.

Kaudellaan Ensemble InterContemporainin johdossa Mälkki on perehtynyt monimutkaistenkin struktuurien sommitteluun. Tämä kuultiin Henri Dutilleux’n teoksen Timbres, espace, mouvement toteutuksessa. Äänenvärien ja tilavaikutelmien varassa draamaa nyt rakennetaan.

Dutilleux on tässä jättänyt viulut ja alttoviulut pois kokoonpanosta tavoittaakseen ainutkertaisen väriympäristön. Esittäjistön haasteeksi jääkin pinsetintarkka balansointi, jossa HKO ja Mälkki hienosti onnistuivat. Ei sovi unohtaa myöskään Yosuhisa Toyotaa, jonka suunnittelemassa akustiikassa tällaisia tavoitteita kannattaa tavoitella.

Dutilleux on 1900-luvun kestävimpiä teoksia listatessaan maininnut Claude Debussyn La Merin, joka luontevana teosparina kuultiinkin. Debussylle meri ei ollut kuva vaan metafora avaimena sisäisten havaintojen ja vaistojen tarkkailuun. Tällaisina nämä kolme sinfonista luonnosta tarjottiin.

HKO:n pitkäaikainen konserttimestari Pekka Kauppinen sai tilaisuuden esittää itselleen ilmeisen läheisen Johannes Brahmsin viulukonserton D-duuri. Teknisesti moitteettoman tulkintansa myötä Kauppinen osoittautuu Brahmsin melodisten aihelmien ja kokonaisten teemojen ystäväksi.

Näissä viipyily tehtiin kuitenkin syvennettyjen kontrastien ja jännitteiden kustannuksella. Kotikentän yleisö juhli voimakkaasti konserttimestariaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat