Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

RSO:n konsertissa pyhyyden ja kuoleman kosketus pysäytti ajan

RSO:n Bruckner soi komeasti joka soitin­ryhmää myöten.

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa, joht. Markus Stenz, sellosolistina Marko Ylönen. – Šostakovitš, Bruckner.

Anton Brucknerin sinfoniat on luultavasti annettu meille syntiemme tähden. Niiden kuuntelu vaatii sitkeyttä tai harrasta mielenlaatua. Sillä jos sinfonioiden viestiin ei usko, istunta voi olla kärsimys tapahtumien vitkauden vuoksi. Tästä voi osin syyttää esitystraditiota, jossa säveltäjän tahtilajimerkintöjä ei noudateta.

Laji: Klassinen musiikki

Säveltäjä: Anton Bruckner, Dmitri Sostakovits

Esittäjä: RSO, Marko Ylönen, Markus Stenz

Paikka: Musiikkitalo

Tai sitten sitä, kuten muuan arvioitsija leukaili, että ”Brucknerin sinfoniat ovat jättiläiskäärmeitä, jotka ahmaisevat kuulijansa”.

Skeptikkokaan ei voi välttyä nykyajan kaipaamalta pyhyyskokemukselta Brucknerin parissa, siitä pitävät huolta ”taivaallisen pitkät adagiot”. Kun etenkin viidennen sinfonian näennäisen hajanaiset ainekset ja nousujen jatkuvat katkaisut lopulta kasaavat energian teemojen päällekkäisyydeksi ja kun torvet räikkyvät lopullista voittoa luvaten, jotain monumentaalista siitä syntyy.

Ei ihme, että Bruckner oli Itävallan toisen suurmiehen, Adolf Hitlerin, lempisäveltäjä.

Bruckner-uskovaiselle Markus Stenzin johtama esitys oli taatusti mannaa.

Hän liioitteli tempo- ja karakterikontrasteja, sai ajan pysähtymään ja kykeni luomaan uljaita soivia katedraaleja. Radion sinfoniaorkesterikin kunnostautui soittamalla vivahteikkaasti ja komeasti kaikkia soitinryhmiä myöten, hituisten, osin akustisten kauneusvirheiden kera. Kaikki siis hyvin.

Marko Ylönen elää sellotaiteensa huippukautta. Saattoi vain ihailla hänen monipuolista osaamistaan ja musiikillista kypsyyttään Dmitri Šostakovitšin toisen sellokonserton (1966) parissa.

Sydän kurkussa kuolemaa ennakoiva kamppailu kuuluu konsertossa riipaisevina melodioina, hirtehisenä kalmantanssina, iskelmänostalgiana ja hysteerisinä kletzmer-sävyinä. Kaiken tämän Ylönen tavoitti sellonsa kauniilla äänellä sekä yhtä lämpimällä kuin jäntevällä otteellaan.

Markus Stenz luonnehti oivallisesti vaihtelevia tunnelmia, joskin pientä rytmistä kitkaa ilmeni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat