Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vänskä korottaa Sibelius- standardia

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Ann Marsden
Osmo Vänskän (edessä) johtama Minnesotan orkesteri on tällä hetkellä työsulussa.
Osmo Vänskän (edessä) johtama Minnesotan orkesteri on tällä hetkellä työsulussa. Kuva: Ann Marsden
Jean Sibelius: Sinfoniat nro 1 ja 4. Minnesotan orkesteri, Osmo Vänskä. BIS cd/sacd. 18 e.

Helpotuksen huokaus: Osmo Vänskän Sibelius -uusinnan jatko vihdoin vakuuttaa. Sarjan ensilevyllä Minnesotan orkesteri ei saanut yliyrittämisen paineessa toiseen sinfoniaan luontevaa otetta.

Vänskä levytti Sibeliuksen sinfoniat Lahden kaupunginorkesterin kanssa 1990-luvulla. Ne kestävät edelleen vertailun. Uusintakierroksen ainoa oikeutus on laadun paraneminen, ja siinä Minnesotassa on nyt onnistuttu.

Päällisin puolin tulkinnat eivät ole paljon muuttuneet. Vänskä ei kuitenkaan ole jättänyt kiveä kääntämättä. Pienet löydökset, hienovaraiset painotukset ja tempomuutokset kasvattavat merkitystään, kun myös orkesteri tuntuu seisovan niiden takana.

Ensimmäinen sinfonia on vielä piiskaavampi kuin Lahden-tallenteella tai millään muullakaan levyllä. Ylikierroksillakin Minnesotan orkesteri vastaa uljaasti Vänskän poltteiseen näkemykseen, joka jakanee mielipiteitä. Andante-osan kiihdytysjakson jääräpäisen hidas aloitus on kirjaimellisuudessaan tyypillistä Vänskää. Monikanavaäänitys on hieno, mutta scherzon tärkeä patarumpu soi harmillisen kapoisesti.

Neljäs sinfonia on ensiosaa lukuun ottamatta Lahden-versiota nopeampi, mutta lyyrisen surumielisyyden sijasta lohduttomampi. Jo alun kontrabassojen fortissimossa on toivottomuuden maku, kun taistelevan tempaisun sijasta aluke syttyy tasaisen leveänä. Sordinoitujen viulujen piinallisen korkeat ja paljaat kulut ovat tuskin koskaan soineet puhtaammin.

Hitaan osan järkyttävään depressiivisyyteen kätkeytyy lohdun lupaus ylös kurkottavan pääteeman kasvun myötä. Finaalin orkesterikatastrofi soi ennätyksellisen selkeästi. Ankara, tuomion naulaava tempo säilyy loppuun asti.

Levyssä on uuden standardin merkit, mutta Minnesotan orkesteri on ollut työsuhdekiistan takia pakkolomalla koko syys- ja talvikauden. Saa nähdä, milloin ja kuinka laadukkaasti Sibelius-projekti jatkuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat