Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriitikko katsoi 12 Verdin oopperaa juhlavuoden dvd-koosteelta: ohjaajat varovaisia, musiikki unohtumatonta

Kulttuuri
 
Sami Kero HS
The Verdi Edition on säveltäjän 200-vuotisjuhlan keskeisiä julkaisuja.
The Verdi Edition on säveltäjän 200-vuotisjuhlan keskeisiä julkaisuja. Kuva: Sami Kero HS
The Verdi Edition. 12 viimeistä oopperaa Macbethista Otelloon 17 dvd-levyllä. Opus Arte. 110 e.

12 oopperaa sisältävän dvd-boksin katsominen viikossa auttaa kovaankin Verdi-nälkään.

Kun säveltäjä Giuseppe Verdin (1813–1901) kuolemasta oli sata vuotta, kuuntelin kaikki 28 oopperaa putkeen levysivun pääjuttua varten. Nyt syntymästä tuli 200 vuotta, ja valitsin helpomman urakan: juhlavuoden dvd-julkaisun, jossa on "vain" 12 Verdin viimeistä oopperaa ohjauksina vuodesta 1998 näihin päiviin.

Kun Mozart tuodaan Suomessakin kännykkäaikaan ja Wagnerin tulkinnoissa on aina jokin yllättävä konsepti, Verdi-ohjaajat luottavat perinteiseen tarinankerrontaan ja parhaimmillaan tarkkaan henkilöohjaukseen.

The Verdi Edition

Nimi: The Verdi Edition

Esittäjä: Giuseppe Verdi

Laji: ooppera

Julkaisija: Opus Arte

Näitä levyjä on myynnissä myös erikseen, ja ne ovat tv-levityksessä Yle Teemaa myöten. Mutta oopperafanien digiboksien kovalevyt ovat aina täynnä, ja Opus Arten yhdessä EMI:n, BBC:n ja muiden kanssa kokoama boksi tarjoaa osaratkaisun.

Lontoon Royal Opera House esittäytyy kuudella perinteisellä produktiolla, joista osassa on modernimpaa lavastusta. Antonio Pappano johtaa Macbethin upeasti, mutta laulajat ovat vain kohtalaisia, eikä Phyllida Lloydin ohjaus pärjää Ralf Långbackalle Savonlinnassa.

Rigoletton miehitys on erinomainen Kansallisoopperassakin käyneestä Paolo Gavanellista Marcelo Alvareziin, mutta David McVicarin osin rohkea ohjaus ei nosta tippaa linssiin.

Trubaduurissa Dmitri Hvorostovski on hieno, ja José Cura näyttelee hyvin Verdin epäuskottavinta draamaa, mistä pisteet ohjaaja Elijah Moshinskylle.

Renée Fleming ei ole aivan hunajaisimmillaan La traviatassa, joten Joseph Calleja varastaa show'n tylsässä produktiossa.

Plácido Domingo jättää Simon Boccanegrassa koskettavat jäähyväiset, kun kuoleva diktaattori löytää jälleen sydämensä. Moshinsky antaa ohjauksessa hyvin tilaa produktion tähtilaulajille.

Lontoosta on vielä Verdin viimeinen ooppera Falstaff. Graham Vickin perinteinen ohjaus nojaa supertähti Bryn Terfelin irtonaiseen hullutteluun.

Artikkeliin liittyvät

Pietarin Mariinski-teatteri on mukana vuoden 1998 Kohtalon voimalla. Valeri Gergijev johtaa huiman tuimasti upean venäläisseurueensa edellistä sukupolvea. Kantaesitystuotannon rekonstruointi on tarkoituksellisen vanhanaikainen maalattuine taustakankaineen.

Madridin Teatro Realin Naamiohuvit on tavanomainen. Tähtikaarti Marcelo Alvarezista Violeta Urmanaan ei pääse rooleissaan kovin syvälle, mutta musiikillisesti ollaan huipulla.

Alankomaiden ooppera on modernein. Christof Loyn Sisilialainen iltasoitto sijoittuu nykyaikaan, joka on yhtä täynnä miehityksiä ja kapinaliikkeitä kuin oopperan juonikin. Kun kapinallisia teloitetaan myrkkyruiskein kuten rikollisia nykyhetken Yhdysvalloissa, kurkkua kuristaa.

Alankomaiden oopperan Don Carlo luottaa hienoihin lavasteisiin eikä ole hienon ohjaajan Willy Deckerin parhaita töitä. Jaakko Ryhäsen suurinkvisiittori on demoninen vastapari Robert Lloydin kuninkaalle. Rolando Villazon ja Violeta Urmana laulavat toki komeasti.

Gran Teatre del Liceun Aidan johtaa Kansallisoopperan entinen ylikapellimestari Miguel Gómez-Martinez, joka oli aina tarkka ja nyt myös runollinen. Spektaakkelilavasteisiin panostettiin, mutta edes Daniela Dessi ei laula unohtumattomasti.

Liceun Otellossa Willy Deckerin ohjauksen vimma toimii, ja José Cura on parempi kuin arvasin. Valot ja osin abstraktit lavasteet tehostavat draamaa. Ja taas ooppera päättyy kunniattomaan "kunniamurhaan", koska viatonta naista epäillään uskottomuudesta. Omituista väkeä nuo 1800-luvun eurooppalaiset.

Hyvä alku, mutta tarvitsenko dvd:t myös Verdin varhaisista oopperoista esimerkiksi Tutto Verdi -julkaisusta? Ehkä en.

Cd-levyjä kuunnellessa voi visioida mieleisensä ohjauksen itse. Dvd-levyillä Verdi-fani on usein mielikuvituksettomien ohjaajien armoilla.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat