Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuttu Hector tuli takaisin

Kulttuuri
 
Antti Hämäläinen
Lopettamispäätöksensä jälkeen Hector on löytänyt motivaation uudelleen, myös levyntekijänä.
Lopettamispäätöksensä jälkeen Hector on löytänyt motivaation uudelleen, myös levyntekijänä. Kuva: Antti Hämäläinen
Pop/rock
Hector: Hauras.
Rokka.

Seitsemän vuotta sitten Hector päätti, että ura lauluntekijänä ja laulajana olisi ohi. Hector, 60, oli tullut siihen johtopäätökseen, että uusia lauluja ei enää tule, ja keikkailu väsyttää. Jäähyväiskiertueen jälkeen motivaatio kuitenkin palasi: tuli uusi kiertue, ja ennen pitkää Hector alkoi puhua jo uudesta levystäkin.

Osasyynä on ollut sekin, että yleisö ei ole halunnut päästää Hectoria eläkkeelle. Perjantaina ilmestyvä Hauras rikkoi kultalevyrajan jo ennakkomyynnissä.

Hauras katkaisee kymmenen vuoden levytystauon, pisimmän Hectorin uralla. Vuoden 2004 jälkeen musiikissa on tapahtunut paljon. Nuorempana Hector otti vaikutteita uusista rock- ja poptyyleistä. Haurasta kuunnellessa käy pian selväksi, että sellaisen aika on ohi.

Uusi levy jatkaa siitä mihin kymmenen vuoden takainen Ei selityksiä jäi. Levyn rakennekin on myöhemmälle tuotannolle ominainen: omat kappaleet jakautuvat melankolisiin ja dramaattisiin lauluihin ja kepeämpiin folkrock-kupletteihin. Muutama suomeksi käännetty lainakappale täydentää paketin.

Hauras vahvistaa mielikuvan, mikä Hectorista on 42-vuotisen sooloalbumiuran aikana syntynyt. Hän on vahvimmillaan tummasävyisten, vähän mystisten rockballadien parissa ja ailahtelevampi humoristina.

Sanoituksissa erottuu vanhuuden ja katoavaisuuden teema, joka alkaa nimikappaleesta ja jatkuu levyn päättävään Iltateetä aamuvarhain -kappaleeseen. Se on sävellyksenäkin Hectoria parhaimmillaan: John Lennonin inspiroimaa, sopivan pateettista ja surumielistä, vaan ei tunkkaista. Samoin maaliin osuu Taivaslelut (Mandala), jonka kertosäkeessä on häivähdys Hectorin 70-luvun raskaampaa rocksoundia.

Lainakappaleista paras on tällä kertaa Gordon Lightfootin Pussywillows Cat-tailsista ajattomasti versioitu Tähän vuodenaikaan, kun taas David McWilliamsin vanha The Days of Pearly Spencer kuulostaa Hectorin Jos lehmät osais lentää -versiona sovitukseltaan tukkoiselta ja satiirina yllätyksettömältä.

Hectorin kiertue alkaa tänään Jyväskylästä. Torstaina 30. 10. Hector Sanomatalossa HS125-vuotistapahtumassa kello 16.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat