Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pimeys-yhtye on suomirockin uusi voima

Aika tihentyy käynnistää suomalaisen rock-vuoden komeasti

Kulttuuri
 
Mikko Aaltonen
Sony Music
Pimeys-yhtyeessä soittavat Pekka Nisu (ylhäällä vas), Joel Mäkinen, Tuomo Laakso ja Jukkis Virtanen.
Pimeys-yhtyeessä soittavat Pekka Nisu (ylhäällä vas), Joel Mäkinen, Tuomo Laakso ja Jukkis Virtanen. Kuva: Sony Music
Rock.
Pimeys: Aika tihentyy. Sony. 20 e.

Helsinkiläisen Pimeyden kaksi vuotta sitten ilmestynyt debyytti Muut on jo menneet sai kriitikot polvilleen, mutta suuri yleisö ei ole vielä löytänyt yhtyettä.

Se ei oikeastaan ole ihme. Pimeydeltä puuttuvat kaikki ne rockin ulkomusiikilliset elementit, joihin yleisö yleensä tarttuu kuin purkkaan. Yhteen neljä jäsentä eivät pursua poikkeuksellista karismaa, bändin tarina ei ole millään tavoin hämmentävä eikä kappaleiden tekstejä ole tuikittu täyteen provosoivia julkilausumia tai edes hokemia.

Pimeys on niin musiikin kuin tekstienkin osalta enemmän kohtelias ja sofistikoitunut kuin rienaava tai depressiivinen, eikä sellaista ole tavattu 1960-luvun jälkeen pitää rockissa kovin kiinnostavana. Mutta ehkä suomalaisen rockin muotokieli on muuttumassa, ja Pimeydellä on taatusti lusikkansa siinä sopassa.

Debyyttinsä aikoihin yhtyettä verrattiin 1970-lukuisesta laulaja-lauluntekijä perinteestä suodatetun "luomun" soundinsa takia muun muassa Samae Koskiseen ja Matti Johannes Koivuun. Tosin näidenkin indie-juuristen artistien rinnalla Pimeys on suomalaisen popin kartastolla ismeistä ja genre-kehyksistä vapaana liikehtivä outolintu, yksinäinen susi.

Kakkosalbuminsa perusteella Pimeydellä on vain musiikkinsa. Sen ryhmä hallitsee suvereenisti. Aika tihentyy on täynnä hienoja sävellyksiä, vapautuneita sovituksia ja erinomaista soittoa.

Laulaja-kosketinsoittaja Joel Mäkisen ja kitaristi-huuliharpisti Pekka Nisun kirjoittamien kappaleiden vaikutepaletti on laajentunut sitten esikoislevyn.

Nuoruuden huoletonta joutilaisuutta haikailevan Hetki vielä -kappaleen Beatles-melodiat ja lauluharmoniat ovat kuin nuorennusleikkauksen läpi käynyttä Egotrippiä. Nuoruuden kaupunki ja Meeri ovat puolestaan nostattavaa kasarivaikutteista poppia; syntikkasoundeissa ja kitaramatoissa voi kuulla vaikutteita jopa Kentistä ja U2:sta.

Persoonallisimmillaan yhtye on kuitenkin Mäkisen pianonsa kanssa soolona tulkitsemassa Joku syntyy, joku kuolee -kappaleessa. Sen väkevässä laulelmallisuudessa ja kristallinkirkkaassa tunnelmankuvauksessa kiteytyy yhtyeen omin, Pimeyden ydin.

Lue yhtyeen haastattelu Nytistä perjantaina 16.1.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat