Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Björkin surusta syntyi suurteos

Kulttuuri
 
Malte Kristiansen Scanpix
Islantilainen muusikko Björk Roskilden festivaaleilla heinäkuussa 2012.
Islantilainen muusikko Björk Roskilden festivaaleilla heinäkuussa 2012. Kuva: Malte Kristiansen Scanpix
Elektoninen
Björk: Vulnicura.
One Little Indian.

Vielä 1990-luvulla Björk oli visionääri, jota Madonnakin matki. Sitten jokin meni vikaan. Tällä vuosituhannella hän oli kokeillut a cappellaa, tuottajasuuruus Timbalandia ja lopulta iPadeja ja dokkariääni David Attenborough 'ta. Silti yksikään albumi –Medúlla (2004), Volta (2008) saati Biophilia (2012) – ei ollut koko mitassaan erityinen.

Kunnes vuonna 2013 hän erosi taiteilijamiehestään Matthew Barneysta ja joutui kirjaimellisesti luomaan nahkansa. Ja nyt kaikki on toisin.

Vulnicuran piti ilmestyä vasta maaliskuussa, mutta levyn vuodettua nettiin se pikajulkaistiin iTunesissa viime viikolla.

Jos leikkisin objektiivista, sanoisin sen olevan parasta, mitä Björk on tehnyt sitten vuoden 2001 Vespertinen. Mutta koska en leiki, sanon sen olevan äärimmäisin kuulemani erolevy ja vaikuttavin kokonaisuus, jonka hän on kuunaan luonut.

Kappaleita on vain katsottava ilman väkinäisiä raameja, joita populaarimusiikiksi kutsutaan. Niissä kun ei ole juuri mitään siihen viittaavaa: pulssi pakenee, jousitekstuurit dissonoivat ja Alejandro Ghersin alias Arcan kanssa yhdessä tuotetut biitit ovat joko hakkaavia polyfonioita tai väreilevät kuin digitaalimallinnettu migreeni.

Kiinni voisi saada Björkin laulumelodioista, jotka ovat usein kappaleen ainut yhdistävä lanka. Mutta jos niihin keskittyy, on vieläkin kovemmilla.

Björk laulaa siitä, kuinka parin ja heidän tyttärensä pyhä tehtävä, perhe, on nyt tuhottu. Siitä, kuinka viimeisen seksin aikana tuntuu kuin koko suhde pikakelautuu pään läpi. Siitä, kuinka hän ei enää jaksa välittää.

Levyn keskipiste, kymmenminuuttinen Black Lake on suhteen tilinpäätös. Sen jokainen säkeistö odottaa alkuaan, ikään kuin Björkin täytyisi joka kerta uskaltautua vuodattamaan lisää mustista mustinta sydänmurskaansa.

Björk on läpi levyn auki revitty ja väräjävä. Muuta ei voi tuntea kukaan muukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat