Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

CMX:n Mesmeria on bändin raikkain levy vuosiin – A.W. Yrjänä kohtasi kriitikkonsa Nokikkain-ohjelmassa

Arviot
 
A. W. Yrjänä: Jännitin kritiikkiä aamulla postilaatikolla
A. W. Yrjänä: Jännitin kritiikkiä aamulla postilaatikolla
Viidentoista julkaistun levyn jälkeen muusikko A. W. Yrjänä myöntää edelleen jännittävänsä kritiikkiä. ”Sen voi lukea isompi määrä kuin lopulta kuulee levyn”, muusikko sanoi HSTV:n Nokikkain-ohjelmassa. Kriitikko Oskari Onninen puolestaan paljastaa, millainen suhde hänellä on CMX-yhtyeeseen.

Jo 1980-luvulla uransa aloittanut CMX julkaisee tällä viikolla jo viidennentoista albuminsa. Yhtye on tunnettu moniselitteisistä ja symbolisista teksteistään, mutta uudella Mesmeria-albumilla on myös mieleen jääviä popmelodiota ja realistista kerrontaa.

HSTV:n Nokikkain-ohjelmassa suorassa kohtasivat tänään CMX:n basisti ja lauluntekijä A. W. Yrjänä ja kriitikko Oskari Onninen. CMX:n uuden Mesmeria-levyn tänään HS:lle arvioineen Onnisen mukaan yhtye on "tässä ajassa kapinallisempi kuin koskaan". Lisäksi Onninen kuvaa Mesmeriaa edeltäjiään paremmin soivaksi "kertosäelevyksi".

Ohjelmassa selviää muun muassa kritiikki, josta Yrjänä on edelleen katkera ja mitä hän ja Onninen ajattelevat suomalaisista radiohiteistä.

Katso Nokikkain-ohjelman koko jakso tästä:

A. W. Yrjänä: Suomalaisista radiohiteistä välittyy todella huolestuttava kuva
A. W. Yrjänä: Suomalaisista radiohiteistä välittyy todella huolestuttava kuva
Muusikko A. W. Yrjänän mukaan suomalaista radiopoppia leimaa sanoitusten köyhyys.”Lähinnä esitetään havintoja ja tekemistä. Puuttuu jopa ulottuvuus, että laulaja kertoisi miltä hänestä tuntuu”, Yrjänä sanoi HSTV:n Nokikkain-ohjelmassa. Yrjänä kohtasi ohjelmassa CMX:n uuden Mesmeriaa-levyn arvoineen Oskari Onnisen.

 

Näin kriitikko Oskari Onninen kirjoittaa CMX:n Mesmeriasta:

Taidelukiolaisen aikuisuus alkaa siitä pisteestä, kun hän tajuaa, kuinka hauska bändi CMX on.

Mutta koska bändi yllyttää ylitulkintaan, upposin jälleen syvälle Wikipedian madonreikiin ja tutkimaan Thomas Pynchonin Inherent Vice -romaanin juonta, jos kalifornialaisen new age -keskuksen mukaan nimetty Ojai viittaisi kenties kirjan tapahtumiin.

Lopulta kyse oli vain siitä, että A. W. Yrjänä oli kirjoittanut kappaleen 1990-luvun alussa samaisessa kaupungissa.

Se, että tällainen on mahdollista, kertoo siitä, että hardcore-juuriltaan kauas pudonnut CMX on tässä ajassa kapinallisempi kuin koskaan. Kestosuosittu rockbändi kun on edelleen ilkikurisuuksiin asti antiteesi suomenkielistä musiikkia piinaavalle kirjalliselle velttoudelle.

Mesmeriakin tuntuu – tietenkin – pohtivan tietoa, joka on liian suurta hahmotushorisontteihimme. Olivat kyseessä sitten kvanttimekaniikka, etäisyydet tai rakkauden kaltaiset abstraktiot, ihmisen tajunta jää kovin pieneksi niiden edessä.

Kiitos myös Arto Tuunelan tuotannon, Mesmeria soi edeltäjiään raikkaammin. Se on kertosäelevy, jonka usealla kappaleella olisi radiopotentiaalia, jos massojen tuntema CMX-hitti ei tuntuisi tässä ajassa oksymoronilta. Muutoin Rakkaudessa ja sodassa, Laavaa tai Tuleen kirjoitettu kuuluisivat heti bändin singlekaanoniin.

Vaikka bändin lyriikat ovat olleet vuodesta toiseen mekaniikan ja mytologian liitto, nyt Yrjänä on vaikuttavimmillaan hipaistessaan realismia.
Teräs
on balladi Yrjänän kotikaupungilta Torniolta vaikuttavasta paikasta. Se maalailee suurta ja tuntematonta kosmista ja kysyy, kuinka ihmisen siihen tulisi suhtautua. Juuri siitä koko CMX:ssä tuntuu usein olevan kyse.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
CMX-yhtyeen A.W. Yrjänä.
CMX-yhtyeen A.W. Yrjänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat