Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalevi Aho ei säästele pianoa eikä pianistia

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Klassinen
Aho: Works for solo piano. Sonja Fräki BIS
★★★★★

Tuottelias Kalevi Aho on säveltänyt pianolle yllättävän vähän. Yhdelle levylle mahtuvissa sooloteoksissa on varhaisia ja lapsille tai nuorille tarkoitettuja kappaleita, kuten sonatiini ja Kaksi helppoa pianokappaletta. 19 preludia syntyi Ahon kouluvuosina. Raikkaissa pikkukappaleissa ovat jo oraalla myöhemmät harmonia- ja tyylikokeilut, Mozart-henkisestä varhaiskappaleesta ja Bach-polyfoniasta hajoamistilaiseen kromatiikkaan. Miniatyyrit paljastavat Ahosta harvinaisemman puolen, viattoman lyyrisyyden.

Isoilla soinnuilla alkava Kolme pientä pianokappaletta tekee tiiviinäkin järeän vaikutelman. Vaikka pääteokset Solo II ja sonaatti ovat lyhyehköjä, Aho ei niissä säästele pianoa eikä pianistia. Massiiviset sointuvyörytykset, sinkoavat juoksutukset, loputtomat trilliketjut ja jylisevät klusterit vuorottelevat askeettisuuden ja sisäisen kuulostelun kanssa.

Sonja Fräkin peloton, kimmoisa, voimakas, herkkä ja suorasti puhutteleva soitto on täyskymppi, kuten on demonstraatioluokan surround-äänitys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat