Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syvempää synkistelyä

Kulttuuri
 
Mikko Räisänen
Mokoman laulaja Marko Annala käyttelee ääntään monipuolisesti.
Mokoman laulaja Marko Annala käyttelee ääntään monipuolisesti. Kuva: Mikko Räisänen
Rock
Mokoma: Elävien kirjoihin
Sakara

Suomenkielisen metallin kärkijoukkoon kuuluva Mokoma näyttää pitävän pintansa vuodesta toiseen. Elävien kirjoihin on jo yhtyeen kymmenes levy.

Mokoman oivalluksena on ollut aggressiivisen thrash-metallin ja popmaisemman rockin vaihtelu. Yhtye on niputtanut yhteen kromaattista asteikkoa hyödyntäviä kulmikkaita metalliriffejä ja helppoja kertosäemelodioita.

Laulaja Marko Annala laulaa välillä kurkunpäästä muristen, välillä kirkkaalla ja kiukkuisella poptenorilla.

Yhdistelmätyyli jatkuu Elävien kirjoissa-levyllä. Nimiraita on läpeensä metallinen, kun taas kevyempi Lunnaat kuulostaa melkein Neljältä ruusulta.

Musiikillisesti mielenkiintoisin kapple levyllä onkin Hujan hajan, jossa tyylejä on sekoitettu kekseliäämmin. Raskas mutta notkea metalliriffi kuljettaa kappaletta progemaisesta introsta Sielun Veljet -henkisten kertosäkeiden kautta instrumentaaliosaan, jonka kitaraharmoniat on poimittu traditionaalisen melodisen mollin ulkopuolelta.

Levyn tekstit ovat enemmän tai vähemmän Marko Annalan henkilökohtaisten kokemusten inspiroimia. Annala on kertonut kärsineensä masennuksesta, joka on vienyt välillä työkyvyn. Tieto on tarpeellinen, koska metallissa ahdistus ja epätoivo ovat muutenkin suosituimpia laulun aiheita.

Annalan tekstitkin on helppo sivuuttaa geneerisenä metallituskailuna, mutta jos malttaa keskittyä, niin lyriikasta paljastuu syvyyseroja. Annala kuvaa pahaa oloa ja voimattomuutta suorasanaisesti ja kirkkaasti ja pudottelee sekaan sarkastisia ja jopa humoristisia huomioita. Masennus ja toivo vaihtelevat kappaleen sisällä ja kappaleesta toiseen. Pohja on nähty -kappaleessa on lähes rehvakasta optimismia.

Tämä kaikki tekee kuuntelusta mielenkiintoista ja levyn teemasta uskottavan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat