Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi julkaisu paljastaa Led Zeppelinin inhimillisen puolen: rockin jättiläinen kuulostaa hetken amatöörimäiseltä

Led Zeppelinin uusintajulkaisut ovat edenneet Physical Graffitiin, joka ei välttämättä ole yhtyeen paras. Mutta korkealentoisin se on.

Kulttuuri
 
Neal Preston
Jimmy Page (vas.) ja Robert Plant Yhdysvaltain Indianapoliksessa tammikuussa 1975, vain kuukausi ennen Physical Graffitin julkaisua.– Levykannen kuvitusta.
Jimmy Page (vas.) ja Robert Plant Yhdysvaltain Indianapoliksessa tammikuussa 1975, vain kuukausi ennen Physical Graffitin julkaisua.– Levykannen kuvitusta. Kuva: Neal Preston
Rock
Led Zeppelin: Physical Graffiti
Swan Song/Warner Music

Teen jo takki päällä lähtöä, kun kummisetä kutsuu takaisin. Hän avaa laatikoston, kaivaa esiin kasetin ja ojentaa sen käteeni.

"Kuuntele tämä", hän ohjeistaa.

Kohtaus ei ole mafiaelokuvasta, vaan todellisesta elämästä.

Physical Graffiti

Nimi: Physical Graffiti

Esittäjä: Led Zeppelin

Maa: Britannia

Laji: pop/rock

Julkaisija: Swan Song/Warner Music

Olen noin kymmenkesäinen, ja kasetti polttelee taskussani koko matkan kotiin. Olen juuri saanut ensimmäisen kokonaisen rocklevyni: englantilaisen Led Zeppelinin kuudennen albumin Physical Graffitin.

Vähänpä osasin arvata, kuinka syviin vesiin olen heittäytymässä.

Kun nauha lähtee pyörimään, kasettisoittimen yhdestä ja ainoasta kaiuttimesta tulvii huoneeseen ääniä, jotka eivät ole tästä maailmasta. Korvakäytäviä koettelevia kitarariffejä, säälimättömästi jytiseviä rumpuja, korkeuksiin kohoavia lauluosuuksia ja täysin vierailta kuulostavia soittimia.

Kappaleiden yllä leijuu selittämätön salaperäisyys ja viekoitteleva vaara.

Samalta levy kuulostaa edelleen, vaikka takana on lukemattomia kuuntelukertoja ja yli kolme vuosikymmentä.

Led Zeppelinin parhaasta albumista voidaan käydä väittely, joka ei koskaan pääty yhteisymmärrykseen, mutta Physical Graffiti on yhdessä suhteessa ylittämätön: tupla-albumi on yhtyeen kunnianhimoisin ja korkealentoisin tuotos. Se on myös Led Zeppelinin viimeinen todellinen voimannäyttö.

Levyn ilmestyessä 1975 Led Zeppelin oli tietämättään ylittänyt uransa puolivälin. Viiden pikavauhtia ilmestyneen levyn jälkeen se janosi uutta. Paineita tuli myös ulkopuolelta, sillä rockmusiikki eli megalomaanisinta ja progressiivisinta aikaansa. Enemmän oli enemmän.

Physical Graffiti on Led Zeppelinin vastaus huutoon. Alkuperäinen kahdeksan kappaleen sessio venytettiin tuplamittaan, kun aiemmin kesken jääneet äänitykset vihdoin viimeisteltiin.

Kappaleet ovat peräti neljän vuoden ajalta, mikä heijastuu myös lopputulokseen. Physical Graffiti on sekatavarakauppa, jossa yhtyeen koko valikoima on esillä: suoraviivaisesti jyräävästä riffirockista (The Wanton Song) moniosaiseen mahtipontisuuteen (In the Light), keinuvasta funkpoljennosta (Trampled Under Foot) alkuperäiseen rock'n'rolliin (Boogie with Stu).

Suoritus ei ole virheetön, sillä 83 minuuttiin mahtuu joutokäyntiä eikä albumilla ole edes yhtä ilmiselvää hittibiisiä. Ansiot ovat muualla: ennakkoluulottomuudessa, monipuolisuudessa ja kekseliäisyydessä. Vaikka isoimmat hitit löytyvät Led Zeppelinin aiemmilta levyiltä, Physical Graffitillä on yhtyeen merkittävin kappale: yli kahdeksan minuutin ajan hypnoottisesti vangitseva Kashmir.

Eikä ihme, että levy kuulosti kymmenvuotiaan korvaan niin vieraalta. Kappaleet on kuorrutettu yksityiskohdilla, joiden lähde avautui vasta myöhemmin: väärinpäin soitettuja kitarasooloja, efektejä ja kaikuja, jousella soitettua akustista kitaraa, klavinettia, mellotronia, syntetisaattoreita. Kaikkea sai kokeilla.

Tällä viikolla Physical Graffitista ilmestyy – aiempien levyjen tapaan – monta kiloa painava uusintajulkaisu, jota voi kutsua ylitsepursuavaksi. Kahden albumin jatkeena on vaihtoehtoisista versioista koostettu kolmas levy, ja tämä kaikki on boksissa sekä vinyylinä, cd:nä että latauskoodina. Lisäksi mukana on satasivuinen kuvakirja.

Lisälevyn anti jää odotetusti laihanlaiseksi, koska jo alkuperäinen Physical Graffiti imi sisäänsä kaikki tallennetut kappaleet.

Paljastavinta kuultavaa on alkioasteella oleva In the Light, tässä vaiheessa vielä eri sanoilla ja nimellä Everybody Makes It Through. Sen pohjana on John Bonhamin massiivinen rumpuraita, joka päätyi myös levylle, mutta muuten sovitus hakee vielä muotoaan.

Hetken ajan Led Zeppelin kuulostaa inhimillisen amatöörimäiseltä. Aivan kuin he sittenkin olisivat tästä maailmasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat