Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soi kuin kansanmusiikin Ultra Bra

Kulttuuri
 
Mari Koppinen  
Sini Pennanen
Saaga Ensemble yhdistää popin ja kansanperinteen.
Saaga Ensemble yhdistää popin ja kansanperinteen. Kuva: Sini Pennanen
Kansanmusiikki
Saaga Ensemble: Kuullella.
Saaga Ensemble.
★★★★

Jos pidät sekä kansanmusiikista että Ultra Brasta, tässä on vastauksesi: Saaga Ensemble.

Täydellisiä yhtäläisyysmerkkejä ei pidä tietenkään laittaa tuon 90-luvun suuren ilmiön ja parin vuoden ikäisen kansanmusiikin "superkokoonpanon" väliin. Mutta kun esimerkiksi raita Tuulen kansa muistuttaa kansanlaulumaista Villiviiniä ja kun jo avausraidan Piilosilla kuorokertosäe hätkähdyttää kuulokuvan tuttuudella, yhtäläisyyksiä alkaa väistämättä hakea.

Popin ja perinnemusiikin yhdistävä Saaga Ensemble svengaa ja soi yhtä isosti kuin Ultra Bra konsanaan. Molempien vastustamattomuus perustuu ihmisääneen, svengiin, tarttuviin melodioihin ja pompööseihin euroviisumaisiin sovituksiin, joissa vilahtelee myös jazzvaikutteita.

UB:n mahti oli suora, ponteva laulu osuvine stemmoineen. Samaa tyyliä on Saaga Ensemblenkin kertosäkeissä.

Toki erojakin on, ja suurin niistä on soinnissa.

Saaga Ensemble erottuu kansansoittimilla. Jos UB:ssa soolot tulivat Joel Melasniemen sähkökitarasta, Saaga Ensemblessä soolot nousevat Tommi Asplundin viulusta. Harmoni- ja kantelekompin rinnalla popimpaa poljentoa saadaan sähköbassosta ja rumpusetistä. Laulaja Soila Sariolan sanat taas ammentavat kansanrunouden maailmasta.

Eikä kaikki niin isoa ole. Joukossa on myös herkkää materiaalia, esimerkiksi hitaasti kasvava Huomiseen aikaa sekä Mielen meret, johon omalaatuisuutta tuovat taustalla vierivät asteikkokulut.

Saaga Ensemblellä on selvä tavoite: tuoda kansanmusiikkia muotoon, jonka tyylilajiin perehtymätön kuulijakin voi ottaa helposti omakseen.

Tehtävässä onnistutaan Kuullella-levyllä leikiten. Oma soundi ja sanottava on löytynyt – tulee siitä sitten mieleen UB tai ei.

Saaga Ensemblen levynjulkaisukonsertti la 28. 2. klo 19 Sellosalissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat