Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sokolov antoi periksi levyttämiselle

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Esko Keski-Oja
Grigori Sokolovin suhde yleisöön kulkee pianon kautta.
Grigori Sokolovin suhde yleisöön kulkee pianon kautta. Kuva: Esko Keski-Oja
Klassinen
Grigori Sokolov: The Salzburg Recital.
DG 2 cd. ★★★★

Grigori Sokolov on hemmotellut suomalaisia jokavuotisilla vierailuillaan. Kesäkuussa jälleen tämä 16-vuotiaana Tšaikovski-kilpailun 1966 voittanut venäläispianisti esiintyy Naantalissa ja Helsingissä. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, hän soittaa anteliaasti kuusi ylimääräistä kappaletta.

Sokolovia ympäröi kuitenkin umpinaisuuden aura. Ohjelmisto on laaja, mutta järkähtämättömän valikoitu. Sokolov ei soita kamarimusiikkia, vaan esiintyy aina yksin, näennäisesti jopa ollessaan orkesterin solistina. Esiintyessään hän sulkeutuu omaan rituaaliinsa. Suhde yleisöön kulkee pianon kautta.

Levytysstudioon Sokolovia ei ole saatu pitkiin aikoihin. Konsertteja on tallennettu Neuvostoliiton ajoista nykypäivään asti, mutta tuoreimmasta cd:nä julkaistusta konsertista on vierähtänyt parikymmentä vuotta. Pariisin-konsertti vuodelta 2002 löytyy dvd-levyltä. Uudempia esityksiä voi katsoa Youtubesta.

Levysopimus Deutsche Grammophonin kanssa oli jymyuutinen. Kun on ensimmäisen tuotoksen kuunnellut, uutinen tuntuu suuremmalta kuin itse levy, Salzburgin musiikkijuhlien konsertti vuodelta 2008. Konserttitallenteita on luultavasti odottamassa iso joukko, kunhan Sokolov vain näyttää niille vihreätä valoa.

Kaikki Sokolovin taiteen tunnusmerkit ovat kuuluvilla, huolekas viimeistely, vastukseton tekniikka, kontrolloitu sointi, syväluotaava vakavuus. Yksinkertaisetkin sävelet pyrkivät todistamaan suuruutta.

W. A. Mozartin kaksi F-duuri-pianosonaattia K280 ja K332 jakavat varmasti mielipiteet. Sokolov kohtelee sonaatteja vanhanaikaisesti, karun kunnioittavasti. Mitään viime vuosikymmenten Mozart-kuvan vapautumisesta ei voi havaita. Huikentelevainen ja laulava Mozart ei pääse pilaamaan raskasta vastuuntuntoa jumalallisista sävelistä. Vain sonaatin K280 presto-osa on musiikkina niin veikeä, että vikkelyydessään uskollinen tulkinta kääntyy pakosta ilottelevaksi.

Sokolovin veistoksellisen hiottu ja vääjäämättömyydessään kiihkeä pianotaide antaa vaikutelman, että tulkinnat on hakattu graniittiin. Niin ei ole. Perusluonne pysyy samana, mutta yksityiskohdat saattavat vaihdella suuresti.

Vuoden 1990 tallenteella Frédéric Chopinin 24 preludia op. 28 soivat siloisemmin ja nuorekkaammin kuin Salzburg-levyllä, jonka erotteleva äänitys on armottomampi. Sokolov tekee jokaisesta preludista oman mikrokosmoksensa. Polyfonisuus, melodioiden kutominen säestysäänistä, harmoniavärien korostukset ja tempon venytykset ovat lisääntyneet.

Tolkuttomasta ylimitoituksesta esimerkkinä on preludi nro 20, jonka Sokolov nuijii jos mahdollista entistä raskaammin. Päinvastainen osoitus herkkyydestä on preludin nro 13 säestyksen tavattoman sävykäs melodisuus.

Ylimääräisiä on kuusi. Skrjabinissa Sokolov on kotikentällään: houreisen utuinen Poème op. 69/1 ja seittimäisen dekadentti op. 69/2. Chopinin kahden masurkan jälkeen alkavat Rameaun Les Sauvagesin trillit pöristä erehtymättömän tasaisina. J. S. Bachin koraalipreludi Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ päättää konsertin niin kuin monesti ennen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat