Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leinosen luovuus purskahtaa ulos nyt laulelmana

Kulttuuri
 
Nauska
Lokakuussa Ville Leinonen julkaisi horror punkia, nyt laulelmaa.
Lokakuussa Ville Leinonen julkaisi horror punkia, nyt laulelmaa. Kuva: Nauska
Laulelma
Ville Leinonen: Isi. Gaea Records.
★★★★

Ville Leinonen on yksi hienoimmista muusikoista nyky-Suomessa. Syy on hänen taianomaisessa kyvyssään pitää kuulija vereslihalla, mutta syy on myös hänen täysin omiin sfääreihin nousevassa luovuudessaan. Se purskahtelee ulos kuin islantilainen geysir, aina yhtä arvaamattomana, voimalla.

Leinonen ei laskelmoi, ei linjaa. Estoja ei ole. Ainoa este on ehkä raha.

Leinosesta kertoo paljon se tyylien kirjo, joiden parissa hän on matkannut 1990-luvulta tähän päivään. Suosio tuli iskelmällä, mutta sen jälkeen on menty pokkana kansanlaulujen kautta kokeilevaan äänimaisemakilkatukseen.

Nyt on vuorossa taas jotain ihan muuta. Isi-levy on täynnä akustista, suloisen pehmoista laulelmaa.

Leinonen on tällä välillä tullut isäksi, ja se kuuluu. Maailmantuska on poissa, tilalla ovat kesä, kärpäset, rakkaus. Kuin 70-luvulla ikään.

Laulut kertovat lapsiperheen arjesta, isäksi kasvamisesta, nuoruusmuistoista, parisuhteen huonommista päivistä. Kaikesta tavallisesta. Kaarnalaivoistakin.

Sävellyksissä liikutaan Suomesta aina Andeille asti (Parasta aikaa). Sulle veneen rakennan -laulussa häivähtää flamenco.

Sointi on riisuttu, johtotähtenään laulu ja akustinen kitara. Runsautta ovat tuomassa esimerkiksi huilut, Mikko Kuorelahden pyykkilauta, Pekko Käpin viulu ja Anne-Mari Kivimäen haitari.

Vahvimmillaan ja herkimmillään levy on s/s Punkaharju -instrumentaalin yksinäisessä, surumielisessä haitarimelodiassa. Kuulija solahtaa tuosta vain kuvittelemaan itsensä höyrylaivan kannelle kuumana kesäiltana, laivan lähestyessä satamaa. Vain höyrylaivan huutelo saa Saimaan pinnan väräjämään.

Tähän perään vielä Sammallaavulla-tunnelmointi pelkän akustisen kitaran säestyksellä, eikä kuulija näe enää kyyneleiltä eteensä. Siellä sitä nyt ollaan, Saimaan saaren kalliolla huovan alla, tähdet kattona.

Leinonen on uskomattoman taitava luomaan tunnelmia ja mielikuvia.

Isin päättää muusikko-isin arjesta kertova itseironinen, leppeäpoljentoinen nimikappale. Sen hyväntuulisuus kasvaa uusiin ulottuvuuksiin pienen äänen ryhtyessä improvisoimaan solistina.

Vaikuttaisi siltä, että Leinosen perheestä on kasvamassa muitakin luovia yksilöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat