Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barenboimin äijä-Bruckner soi monisäikeisesti

Staatskapelle Berlinin muusikot kehittävät illasta toiseen syvän, dynaamisen, kauniin ja yksityiskohdissaan huolitellun soinnin

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Sami Kilpiö
Daniel Barenboim harjoitti Staatskapelle Berliniä konserttia varten Musiikkitalossa syyskuussa.
Daniel Barenboim harjoitti Staatskapelle Berliniä konserttia varten Musiikkitalossa syyskuussa. Kuva: Sami Kilpiö
Klassinen
Bruckner: Sinfoniat nro 4–9. Staatskapelle Berlin, joht. Barenboim.
Accentus Music. 6 blu-ray/dvd-levyä.
★★★★★

Kesäkuussa 2010 Berliinin Philharmoniessa tehtiin yhdenlaista ennätystä. Daniel Barenboimin ulkoa johtama Berliinin Staatskapelle soitti Anton Brucknerin kuusi sinfoniaa peräkkäisinä iltoina, puolivälissä vain kahden päivän tauko.

Poikkeuksellista on se, että soiton laatu ja intensiteetti eivät horjahda hetkeksikään. Samat muusikot kehittävät illasta toiseen syvän, dynaamisen, kauniin ja yksityiskohdissaan huolitellun soinnin. Barenboimin ja orkesterin pitkäaikaisen yhteiselon aistii voimakkaasti sekä kuvasta että äänestä.

Konserttitaltioinnit on julkaistu teräväpiirtoisilla ja monikanavaisilla blu-ray-levyillä ja myös dvd:llä. Oopperat hyötyvät suuresti kuvasta, mutta yhä enemmän myös konsertteja näkyy vain kuvatallenteina. Esimerkiksi Claudio Abbadon legendaarisen Luzernin festivaaliorkesterin monia esityksiä ei löydy cd:ltä.

Daniel Barenboimin tulkinnat ovat äijä-Bruckneria. Luonnehdinnalla ei ole tekemistä kapellimestarin sukupuolen kanssa. Viittaan Jorma Panulan Brucknerista käyttämään sanaan "ytyrytinä", enkä kohutokaisuun, ettei Bruckner luonnistu naiskapellimestareilta.

Vertailun vuoksi Mario Venzagon levyillä (CPO) Brucknerin ländlerit kuulostavat Schubertilta, Barenboimilla taas Mahlerilta. Viidennessä sinfoniassa Venzago johtaa pienehköä Tapiola Sinfoniettaa sirosti, kun taas Barenboim marssittaa loppukoraaliin tuplasti vaskia ja patarumpuja. Äijämeininkiä jos mikä.

Brucknerin ytyrytinällä on haittapuolia, joista on kiistelty hartaasti. Urkumainen blokkisointi, lohkaremainen jaksottelu, jyskyttävä toisto ja jyräävä vaskisto tekevät balanssien hallinnan vaikeaksi. Hillitsemällä tulee valjua, paahtamalla olennaista peittyy alle.

Barenboimin suuruus kuuluu siinä, että ytyrytinästä tinkimättä sinfoniat soivat hyvin monisäikeisesti. Tempot ovat pääosin verkkaisia, mutta on myös oopperamaisia kiihdytyksiä, dramaattisia leimahduksia, terästettyjä rytmejä, esiinpistäviä sooloja, jopa pilkahdus huumoria.

Neljäs sinfonia, Romanttinen, on käyrätorvien juhlaa. Andanten sellomelodia soi valittavasti ja scherzon metsästystorvet romeasti.

Anton Bruckner (1824–1896)
Anton Bruckner (1824–1896)

Lapsipuolen asemaan jäänyt kuudes sinfonia on Barenboimin käsissä löytö. Scherzon triossa käyrätorvet esittelevät timanttisen kiinteätä sointiaan. Finaalin hätäistä loppuratkaisua ei Barenboimkaan pysty täysin pelastamaan.

Seitsemäs, sinfonioista melodisin, on mahtava, romanttinen ja lämmin, kenties liian intohimoinen ja finaalin vaskijunttauksissa yliampuvakin.

Ylevät melodiat sävyttyvät lihallisesti ja lähenevät Brucknerin suuresti ihailemaa Wagneria, jonka kuolinviesti on kuultavissa adagion käyrätorvien parahduksessa.

Vanhatestamentillisen jylystä kahdeksannesta sinfoniasta erottuvat ylväät wagner-tuubat ja ylös kurottavat sellomelodiat.

Brucknerilta kesken jäänyt yhdeksäs sinfonia päättyy adagion raastavaan huipennukseen ja elämästä hiipuviin jousikulkuihin. Sitä ennen on koettu kauhun hetkiä scherzon brutaaleissa rytmeissä.

Adagion hajoavissa tremoloissa Bruckner tähyää tuntemattomaan, seuraavalle vuosisadalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat