Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Madonnan uusi levy on hänen tuotantonsa vahvin vuosikausiin

Kulttuuri
 
Pop
Madonna: Rebel Heart (Universal)
★★★★

Kansanviisauden ja erilaisten elämänoppaiden mukaan ihmisen olisi hyvä elää mahdollisimman monen ikäisten ihmisten seurassa. Varsinkin vanhetessa kannattaa tehdä töitä itseään nuorempien kanssa, ettei luutuisi pystyyn.

Madonna, 56, on totta vie muistanut olla nuorten seurassa. Viimeisen 20 vuoden aikana hän on vaihtanut tuottajaa nuorempaan viimeistään kahden levyn välein. Se on ollut urasuunnittelun kannalta viisasta, koska näin Madonna on saanut yleisökseen aina myös nuoria.

Välillä se on näyttänyt myös hieman kiusalliselta. Uuden kulttuurin ja uuden koodiston luominen on nuoren sukupolven pääomaa, jolla se erottuu vanhemmista. Madonna on ollut innoittaja monelle artistisukupovelle, ja siitä tietoisena hän on rymistellyt aina uusiutuneeseen popkulttuuriin sisälle kuin historiallisen pukudraaman kuningatar ja vaatinut päästä osingoille.

Aina välillä lopputuloksena on ollut iskeviä pophittejä, mutta usein myös onttoja soundi-installaatioita.

Tämän vuoksi Madonnan uusi albumi Rebel Heart yllättää heti ensimmäisen 15 minuutin aikana. Avausraita Living for Love on gospel-henkistä poppia, ja sävellyksenä lähempänä 1970-luvun rhythm & bluesia kuin Madonnan viime vuosien levyjen sirpaleista fuusiodiskoa.

Heti perään tuleva Devil Pray on Madonnan ja ruotsalaisten edm-kultasormien, Aviciin ja Swedish House Mafian yhteistyötä, mutta mahtipontisen ruotsalaisen molliteknon sijasta kappale onkin melkein folkmainen yhteislaulukappale, jonka melodia tuo mieleen etäisesti House of the Rising Sunin. Vaikutelmaa korostaa huumekierteen ja itsetuhon pahuudesta julistava teksti.

Perinteinen popsävelkieli jatkuu vielä Ghosttownilla ja reggaerytmillä keinuvalla Unapologetic Bitchillä. Tuntuu kuin Madonna olisi pitkästä aikaa innostunut kokonaisista säkeistöistä ja kertosäkeistä, joita voi laulaa mukana.

Holy Waterissa Madonna jopa viittaa vanhaan Vogue-klassikkoonsa laulamalla "ladies with an attitude / don't just stand there / let's get to it / strike a pose / there's nothing to it".

Heartbreak Cityn tummassa gospelballadisoinnissa löytyy vihdoin myös keski-ikäisen Madonnan matalammalta resonoiva lauluääni. Poljento on toinen kuin 1980-luvun hiteissä, mutta kappaleesta tunnistaa saman naisen, vanhempana vain.

Turhan karsimista Madonna ei vain ole kaikkien vuosien aikana oppinut.

Rebel Heartista on julkaistu peräti 19 kappaletta sisältävä deluxe-painos, mutta 14 kappaleen perusversiollakin on liikaa kappaleita. Madonnan vanhoilla vahvuuksilla pelaavan luontevan ja virkistävän alun jälkeen levy alkaa kuulostaa taas Madonnan parilta edelliseltä levyltä, joissa paniikinomainen muodikkuuden todistelu jyräsi usein musiikilliset ideat.

Näin käy taas Kanye Westin ja Nicki Minaj'n kyydissä, ja nuoremman polven räppääjätähden, Chance the Rapperin vetoapukaan ei tee Iconic-kappaleesta ikimuistettavaa.

Ajoittaisesta hyytymisestä huolimatta Rebel Heart nousee Madonnan tuotannossa vahvimmaksi vuosikausiin. Madonna on kuitenkin poppari, ei räppäri.

Valerie Macon AFP
Madonna on aina saanut nuoria yleisökseen.
Madonna on aina saanut nuoria yleisökseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat