Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Von Hertzen Brothers teki suomalaisklassista rockia Amerikassa

Von Hertzen Brothersin ensimmäinen ulkomailla tehty levy on onnistunut kompromissi

Kulttuuri
 
Ville Juurikkala
Mikko (vas.), Jonne ja Kie von Hertzen kurottavat kuudennella levyllään kauemmas maailmalle.
Mikko (vas.), Jonne ja Kie von Hertzen kurottavat kuudennella levyllään kauemmas maailmalle. Kuva: Ville Juurikkala
Rock
Von Hertzen Brothers:
New Day Rising, Universal
★★★★

Jos rockyhtye on toiminut 14 vuotta, kyse on jo konkareista. Sellaisia Von Hertzen Brothersista on vaivihkaa tullut. Kun kyse on vielä kolmen veljeksen yhtyeestä, niin yhteinen aika ei rajoitu vain ensimmäisestä yhteisestä levystä alkaneisiin vuosiin.

Siksi ei ole erityisen yllättävää, että Von Hertzen Brothersin kuudes albumi New Day Rising kuulostaa ensi tahdeista lähtien tunnistettavalta.

Parilla edellisellä albumillaan Von Hertzenit ovat saaneet jalansijaa myös ulkomailla, varsinkin brittiläisen classic rockin ja progen harrastajien joukossa. Classic rockilla tarkoitetaan yleensä Deep Purplen, Rainbow'n ja The Whon kaltaisten takavuosien suuryhtyeiden tekemää, usein bluespohjaista rockia.

Progressiiviseen rockiin Von Hertzen Brothersia on liittänyt mieltymys moniosaisiin sävellyksiin ja parittomiin tahtilajeihin, classic rockiin raskaalla kädellä soitettu ja vanhahtavasti muriseva groove.

New Day Rising on ensimmäinen ulkomailla ja ulkomaisin taustavoimin kokonaan tehty VHB-albumi.

Levyn tuottaja, kanadalainen Garth "GGGarth" Richardson on ollut tekemässä useita menestyneitä levyjä, muun muassa skotlantilaiselle ja hardrock-juuriselle Biffy Clyrolle, joka murtautui suurempaan suosioon vasta vuosien puurtamisen jälkeen. Mahdollisesti Von Hertzen Brothersin kanssa on elätelty samanlaista mahdollisuutta.

Eikä menestys ainakaan sointiin kaadu: musiikki kuulostaa säihkyvältä ja suurelta, niin kuin kuuluukin. Komppi jyrisee, ja veljesten tavaramerkkimäiset laulustemmat soivat kirkkaina.

Levyllä on myös kaksi VHB:n uran parhaisiin kuuluvaa kappaletta. Levyn avaavassa nimikappaleessa on kaikki yhtyeen vahvuudet tiiviissä paketissa: Mikko von Hertzenin korkealta puhkuva laulu, ja niihin stemmoina lauletut vastasäkeet, kertosäkeessä kolmijakoiseksi vaihtuva rytmi ja rivakka tempo. Vielä kiivaampi ja tarttuvampi on heti perään tuleva You Don't Know My Name, joka kuulostaa riemastuttavalla tavalla Motörheadin ja Queenin törmäykseltä.

Seesteisempiä kohokohtia ovat Black Rain, jonka levollinen poljento on sekoitus Led Zeppeliniä ja modernia americanaa, ja Kie von Hertzenin laulama Dreams, joka poikkeaa folkmaisella yhteislaulusoinnillaan eniten levyn yleisilmeestä.

Näiden välissä levy kuulostaa harmoniselta ja vahvalta, joskin kaikkien vuosien jälkeen melko yllätyksettömältä Von Hertzen Brothersilta.

Se on kuitenkin persoonallista ja kestäväksi osoittautunutta kitararockilmaisua, jolla VHB:llä on mahdollisuus jättää ainakin jonkin aikaa kestävä jälki classic rockin historiaan. Varsinkin, kun sen soinnissa on Kingston Walliin ulottuvat suomalaiset juuret.

Suurempien väkijoukkojen eteen tähtäävä ura johtaa usein myös kompromissien eteen. Verkkokeskustelujen skeptisimmissä ennakkoarvailuissa Von Hertzeneille on nostettu varoittavaksi esimerkiksi Foo Fighters, jonka musiikista menestyksen vuodet ovat hioneet mielenkiintoisimmat rosot pois.

Jyrkimmät progepiirteet onkin tuoreelta albumilta karsittu, mikä saattaa tuottaa pettymyksen kovan linjan progefaneille.

New Day Rising on kuitenkin juuri sellainen levy, joka Von Hertzen Brothersin kannattaa tehdä tässä vaiheessa uraansa.

Omasta soundista ei ole tingitty, mutta neljällä hienolla ja tarttuvalla kappaleella voi saada monta uutta ystävää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat