Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fagerlundin sytykkeet räiskyvät

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Mika Ranta HS
Sebastian Fagerlund säveltää sähisevän särmikästä nykymusiikkia.
Sebastian Fagerlund säveltää sähisevän särmikästä nykymusiikkia. Kuva: Mika Ranta HS
Klassinen
Fagerlund: Darkness in Light, Ignite.
P. Kuusisto, RSO, Lintu. BIS.
★★★★★

Sanasta positiivinen voi tulla mieleen tsemppauskonsultti, mutta uhallakin luonnehdin Sebastian Fagerlundin musiikkia positiiviseksi. Se ei kynnä murheissa eikä tee ongelmaa nykyajan rikkinäisyydestä. Ja kuitenkin se on nykyaikaista, sähisevää, nopeavaihtoista, särmikästä.

Viulukonsertossa (2012) ja Ignite-orkesteriteoksessa (2010) juuri särmää on ilmaantunut enemmän aiempaan hyvätapaisuuteen verrattuna. Vaikutelma on urbaani: musiikki vaihtaa vauhdikkaasti näyttämöä kuin kaupunkitilasta toiseen pujotellen, pimeisiin katveisiin, ärsykkeiden häikäisevään ristituleen.

Viulukonsertto Darkness in Light on räätälöity pitelemättömälle Pekka Kuusistolle, joka kadenssissa läväyttää auki myös oman efektipakkinsa.

Viulu hyppelehtii sähikäisenä, mutta malttaa myös viilentyä pysähtyneisiin yökuviin. Hyvin aktiivinen soolon ja orkesterin suhde antaa tilaa kummallekin.

Ei haittaa, jos Ignitestä tulee mieleen Esa-Pekka Salosen LA Variations. Fagerlund luo aikamme musiikkiympäristöstä täysin omaehtoisia, villisti pursuavia, vastustamattomasti kieppuvia muunnelmia, joiden uskoisi osuvan moneen yleisöön, niin nirppa- kuin keltanokkiin.

Hannu Lintu ja RSO tuottavat hengästyttävällä tahdilla huipputasoisia levyjä.

Fagerlundin musiikki sytykkeenä lopputulos on taas pykälän lennokkaampi ja säihkyvämpi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat