Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Buena Vista Social Clubin viimeinen tervehdys

Kulttuuri
 
Laulaja Omara Portuondo, pianisti Rubén González ja laulaja Compay Segundo (oik. Francisco Repilado) Havannassa vuonna 1998.
Laulaja Omara Portuondo, pianisti Rubén González ja laulaja Compay Segundo (oik. Francisco Repilado) Havannassa vuonna 1998.
Son
Buena Vista Social Club: Lost and Found. World Circuit.
★★★★★

Aika monta kertaa on tullut toivottua, että kunpa Kuubasta tuotaisiin myös sitä musiikkia, joka siellä juuri nyt on suosittua.

Mutta silti: ei voi kuin riemulla tervehtiä uutta Buena Vista Social Club -veteraanien levyä.

Lost and Found koostuu muutamasta herkullisesta livetaltioinnista sekä alkuperäisissä BVSC-äänityksissä Kuubassa vuonna 1996 tallennetuista raidoista, jotka jäivät "yli" vuonna 1997 julkaistulta klassikkolevyltä.

Joukossa on Omara Portuondon (s. 1930) tulkitseman Trio Matamoros -hitin Lagrimas Negrasin kaltaisia aarteita; helmeileviin kielisoitinosuuksiin ja pehmeisiin perkussioihin nojaava sovitus ja Portuondon kokemusta huokuva laulu vievät nirvanaan.

Avauskappaleeksi on valikoitu Bruca Manigua -klassikko, mikä omissa korvissani ei ole levyn ykkösraitoja.

Mutta sen jälkeen kaikki toimii kuin unelma. Rubén Gonzálezin (1919–2003) kosketus pianon koskettimiin on herkkä ja kaunis (Como Siento Yo), Compay Segundo (1907–2003) duetoi Eliades Ochoan kanssa Macusassa tenhoavasti, ja aina kun Ibrahim Ferrerin (1927–2005) ääni ässävikoineen kaikkineen kaikuu kaiuttimissa (Como Fue), silmien eteen nousee elävänä lippalakkipäisen tyypin hyväntahtoinen virnistys ja samalla hänen karu elämäntarinansa, tie lapsityöläisestä tähtiin.

Nämä äänet ovat Kuuban historiaa. Siinä sivussa ne ovat säestäneet aika monen ihmisen elämää Suomessakin.

Klassinen kuubalainen tanssimusiikki on parhaimmillaan musiikin aatelia: afrikkalaisperäiset rytmit iskevät jonnekin syvälle aivojen rakenteissa ja sysäävät ties mitkä hormonit ja mielihyvädopamiinit kunnon kierroksille.

Tuttu pianomontuno toimii liki naurettavan hypnoottisesti vuosikymmenestä toiseen, eikä kireän trumpettisoundin tehoa voi koskaan aliarvioida:

Guajira En F! Mami Me Gustó!

Espanjalaisperäinen melodiikka ja harmoniat pehmentävät keitoksen ja tuovat siihen suolaisenmakean tunnekirjon.

Täydellistä. Vielä kerran.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat