Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nightwish ja maailman suurin tarina

Tuomas Holopaisen hullu ja kunnianhimoinen visio on pääosin onnistunut

Kulttuuri
 
Ville Juurikkala
Nightwishin uudella levyllä esittäytyy uusi kokoonpano: Troy Donockley (vas.), Marco Hietala, Floor Jansen, Tuomas Holopainen, Emppu Vuorinen ja Kai Hahto.
Nightwishin uudella levyllä esittäytyy uusi kokoonpano: Troy Donockley (vas.), Marco Hietala, Floor Jansen, Tuomas Holopainen, Emppu Vuorinen ja Kai Hahto. Kuva: Ville Juurikkala
Rock, metalli
Nightwish: Endless Forms Most Beautiful. Oily Empire/Sony Music.
★★★★

Tällaista levyä ei varmaan kukaan osannut odottaa.

Yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä yhtyeistä, Nightwish – tai siis yhtyeen säveltäjä-sanoittaja Tuomas Holopainen – on tehnyt levyn elämän synnystä, sen ihmeestä ja niistä tarinoista, joita me siitä kerromme, leirinuotioilla ja saarnatuoleista.

Levyn nimi Endless Forms Most Beautiful on lainattu Charles Darwinin Lajien synnystä. Levyn aloittaa ja päättää ateismin kovana puolestapuhujana tunnetun biologin Richard Dawkinsin puhe. Dawkinsin teoksen mukaan nimetty päätöskappale The Greatest Show on Earth on 24 minuuttia pitkä tarina elämän synnystä ja evoluutiosta ihmiskunnan tulevaan sukupuuttoon asti.

Endless Forms Most Beautiful

Nimi: Endless Forms Most Beautiful

Esittäjä: Nightwish

Maa: Suomi

Laji: kotimainen,pop/rock

Julkaisija: Oily Empire

Holopainen on aina tehnyt suurisuuntaista, ääriromanttista ja ironiavapaata musiikkia, mutta nyt hänen kunnianhimonsa on noussut aivan uudelle tasolle. Levy ei ole vähempää kuin yritys rakentaa ateistista mytologiaa elämän ihmeestä.

Pakkohan tällaista on arvostaa, varsinkin kun Holopaisen hullu visio on pääosin onnistunut.

Holopaisen levyillä tarina on aina keskeisessä osassa. Hän ei osaa tehdä hyvää musiikkia, jos sitä ei ole innoittamassa hyvä tarina. Hänen paradoksinsa on, että hän ei osaa itse kirjoittaa hyviä tarinoita.

Edellinen Nightwish-levy Imaginaerum (2011) osoitti tämän puutteen. Levyn yhteydessä julkaistiin myös samanniminen elokuva.

Toisaalta hänen soololevynsä Music Inspired by the Life and Times of Scrooge (2014) onnistui, koska se perustui Don Rosan Roope Ankka -sarjakuvaan.

Nyt Holopainen on siis ottanut innoittajakseen eittämättä maailman suurimman tarinan.

Levy rakentaa kohtuullisen yhtenäisen kertomuksen. Ensimmäinen kappale Shudder Before the Beautiful kertoo ihmetyksestä elämän mysteerin äärellä.

Sen jälkeen Weak Fantasy ja Yours is an Empty Hope kertovat, kuinka uskonnot yrittävät kertoa ihmisille vääriä totuuksia.

Levyllä toistuu Holopaisen lempiaihe, ajatus myyttisestä onnelasta.

Kappaleessa My Walden Holopainen kirjoittaa:

"En halua vältellä maailmaa, mutta loppuun asti rakennan omaani".

Onnelaa edustavat maailmasta vapaat kiertolaiset laulamassa nuotioiden leimussa. Nämä romantisoidut romanit kutsuvat meidät juomaan juovuttavaa elämänvoimaa, Élania.

Tietysti Holopainen näkee Nightwishin tällaisina kulkureina. Ehkä tämä on kuva kiertue-elämästä. Toisaalta, hirsihuvilassaan asuvalle miljonäärille kyse on vain romanttisesta fantasiasta.

Sanoitukset liikkuvat ajoittain vakavastiotettavuuden rajoilla – esimerkeiksi käyköön Edema Ruhin rivi "Debussy-dialogi tuulen ja raivoavan meren välillä" ja Endless Forms Most Beautifulin rivi "Syvemmällä Panthalassa aitotumainen löytää reittinsä".

Musiikillisesti suuri osa levyn kappaleista rakentuu tutuista Nightwish-elementeistä – dramaattisista sointukuluista, raskaasta kitarakompista ja massiivista orkesterisovituksista. Näistä parhaiten toimivat Endless Forms Most Beautiful ja The Greatest Show on Earth, kauniiden teemojensa ansiosta.

Sävellykset ovat enemmän linjassa kuin Imaginaerum-levyllä, eikä sen levyn kapakkajatsibiisin Slow, Love, Slown kaltaisia tyylillisiä irtiottoja kuulla. Levy on edeltäjäänsä ehyempi kokonaisuus.

Suurin pettymys on pianovetoinen instrumentaali The Eyes of Sharbat Gula, joka jää hieman hahmottomaksi elokuvamusiikiksi.

Levyn parhaita kappaleita ovat Élan, Edema Ruh ja My Walden, joissa jouset ja Troy Donockleyn soittama irlantilainen säkkipilli ja tinapilli ovat vahvasti esillä.

Olemukseltaan karhean nallemainen britti Donockley näyttäisi olevan Holopaiselle linkki pelimannien maailmaan, siihen hänen onnelaansa.

Nightwishin peruselementit ovat olleet rajalliset – naislaulaja, metallikitara ja koskettimet. Kitaristi Emppu Vuorinen on junttausriffeineen ja laulumelodiaa tapailevine sooloineen aina ollut Nightwishin heikoin lenkki.

Donockley on yksi solisti lisää yhtyeessä, ja sellaisena tervetullut. Hänen tuomissaan folk-vaikutteissa kuuluu Holopaisen velka Amorphikselle, suomalaiselle yhtyeelle, jonka "suuri fani" Holopainen on sanonut olevansa.

Uusi laulaja Floor Jansen laulaa kautta linjan yllättävän pehmeästi. Varsinaista kovaa metallilaulua levyllä toki on, mutta aika vähän. Vielä kun basisti-laulaja Marco Hietala laulaa ehkä vähemmän kuin yhdelläkään Nightwishin levyllä, lauluosuudet ovat poikkeuksellisen rauhallisia.

Holopainen on nyt tehnyt levyt sarjakuvasta ja elämän mysteeristä ja niitä ennen oman elokuvansa. On vaikea kuvitella, että hän voisi mennä enää tästä isommaksi. Veikkaisin, että seuraava levy kertoo pienemmän tarinan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat