Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pois alta Jack White ja Black Keys – autotallirockin edelläkävijät palasivat valtaistuimelleen

Kulttuuri
 
Rock
The Sonics: This is the Sonics. ReVox/Border Music.
★★★★

Tämä levy voi olla maailmanennätys. Ainakin se uhmaa kaikkia todennäköisyyden lakeja.

Yhdysvaltain luoteiskulmasta Tacomasta tulevaa The Sonicsia on syytetty autotallirockin kantaisäksi ja maailman ensimmäiseksi punkrock-yhtyeeksi. Nyt, neljäkymmentäkahdeksan (48!) vuotta edellisen albuminsa jälkeen, yhtye on saanut valmiiksi uuden kokopitkän. Heti ei tule mieleen vastaavaa.

This is the Sonics on albumi, jota kukaan ei uskaltanut odottaa seitsemänkymppisiltä veteraaneilta. Se on kovaääninen, lujalyöntinen ja elävältä kuulostava kokoelma alkukantaista rock'n'rollia. Vain modernin äänityksen yksityiskohtaisuus paljastaa, että levyä ei ole tehty 60-luvulla.

The Sonicsin kaksi ensimmäistä albumia (Here are the Sonics ja Sonics Boom) määrittelivät rutikuivan ja iskevän garagerockin äänimaailman, jota on – yleensä epäonnisesti – koetettu toisintaa näihin päiviin saakka. Todennäköisesti alkuperäisen soundin rekonstruointi ei ole enää edes mahdollista: studiot ovat liian kehittyneitä ja mono-äänityksiin erikoistuneet ammattilaiset eläköityneet.

The Sonics: Psycho (1965)

Uuden levyn tuottanut Jim Diamond (White Stripes, Dirtbombs) yrittää parhaansa. Levy on – tietysti! – tallennettu monona, mutta vielä keskeisempää on se, että yhtye on äänitetty livenä, kaikkine rosoineen ja virheineen.

Päävokalisti Jerry Roslien äänessä on iän tuomaa karheutta, mutta kylmäävät kirkaisut värisyttävät edelleen selkäpiitä. Merkittävää taustatukea antaa basisti Freddie Dennis, joka tulkitsee osan kappaleista asianmukaisesti äänijänteitään kurittaen.

Roslien lisäksi alkuperäismiehityksestä ovat jäljellä kitaristi Larry Parypa ja saksofonisti-huuliharpisti Rob Lind. Parypa saattoi vahingossa keksiä punkrockin runnoessaan kitarariffit suoriksi 50 vuotta sitten, ja väliin jääneet vuodet eivät ole tuoneet hänen otteisiinsa hienovaraisuutta. Lind tuuttaa saksofonillaan osana komppiryhmää, mikä takaa yhtyeelle leimallisen pohjasoundin.

Oleellista albumin onnistumiselle on se, että yhtyeessä on nyt uusi rumpali, muita jäseniä yhden vuosikerran nuorempi Dusty Watson. Ero aiempaan on huomattava: muutama vuosi sitten The Sonics julkaisi neljän kappaleen verran uutta materiaalia, mutta tulokset jäivät parhaimmillaankin kesyiksi. Watsonin samaan aikaan energinen, armoton ja svengaava soitto nostaa yhtyeen aivan uuteen lentoon.

This is the Sonics pitää sisällään ehkä turhan monta lainaa – kahdestatoista kappaleesta niitä on viisi – mutta toisaalta sama tilanne oli myös yhtyeen aiemmilla levyillä. Rust Yorkin Sugaree rokkaa vastustamattomasti, ja Motown-klassikko Leaving Here on sovitettu riemastuttavasti Sonics-muottiin. Sen sijaan Ray Charlesin I Don't Need No Doctor ja Willie Dixonin You Can't Judge A Book By The Cover eivät saa yhtä inspiroitunutta kohtelua. Hank Ballardin Look at Little Sister lipsahtaa jo turhanpäiväisen ränttätäntän puolelle.

Levyn loppuun on piilotettu muutama vähäpätöisempi alkuperäisteos, mutta parhaimmillaan The Sonics vyöryy päälle kuin täyteen lastattu tavarajuna ilman jarruja. Bad Betty ja Be a Woman ovat suorastaan todennäköisesti intensiivisintä tänä vuonna julkaistavaa autotallirockia. Etenkin Bad Betty täyttää klassisen Sonics-iskusävelmän määreet niin tarkkaan, että melkein naurattaa.

Siinä on nuoremmilla jäljittelijöillä ihmettelemistä. Pois alta Jack White, Black Keys ja tuhannet muut autotallirockin elvyttäjät. The Sonics on palannut valtaistuimelleen.

The Sonics: Bad Betty (2015)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat