Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouhikkoshamaani Pekko Käppi lataa pöytään Suomen väkevimmät loitsut ensimmäisellä bändilevyllään

Kulttuuri
 
Kansanmusiikki
Pekko Käppi & K:H:H:L: Sanguis meus, mama! Gaea records
★★★★
Konsta Leppänen
Pekko Käppi (keskellä) on tehnyt aiemmin soololevyjä. Nyt hänen kelkkaansa ovat lähteneet Tommi Laine (vas.) ja Nuutti Vapaavuori.
Pekko Käppi (keskellä) on tehnyt aiemmin soololevyjä. Nyt hänen kelkkaansa ovat lähteneet Tommi Laine (vas.) ja Nuutti Vapaavuori.

Jouhikolle uuden uljaan elämän antaneen Pekko Käpin musiikista on ollut joskus hippusen vaikeaa saada otetta, niin sisäänpäin kääntynyttä hänen hypnoosisoitantansa on ollut.

Nyt sellaisesta ei ole tietoakaan. Käppi on tehnyt levyn ensimmäistä kertaa yhdessä bändin kanssa, ja koko homma puhkeaa ulospäin. Nyt jammaa, nyt osuu.

Ei muinaisesta suomalaismagiasta kumpuava materiaali mitään purkkapoppia ole vieläkään, onneksi, mutta paljon tukevamman otteen siitä saa.

Musiikki on nyt kallellaan riffipohjaiseen bluesiin. Soitto on jäntevää, jopa viettelevää. Erityisen huomion ansaitsee loistelias sointi. Mieleen voivat ehkä tulla Tuomari Nurmio tai Tom Waits, mutta lopulta jouhikon, sikarilaatikkokitaran ja -basson summa sähköisine apuineen on jotakin sellaista, mihin kukaan muu ei pääse.

Materiaali on kiehtovan synkkää. Lauluissa nuoret miehet hirttävät nuoria tyttöjä ja papin poika kantaa kirkontorniin konekivääriä. Mukana on myös "piika Kaarin", joka oli tosielämässä vesilahtelainen Carin Tuomaantytär. Häntä syytettiin 300 vuotta sitten noituudesta, koska oli suojannut naurismaataan loitsuin.

Äärilaitaakin piisaa. Rakastatko minua? on musiikilliselta anniltaan itkettävän kaunis balladi. Jouhikon rouhea, vibratolla aateloitu rahina kaappaa syleilyynsä. On liki uskomatonta, että joku voi saada tuosta hevosenhäntäkielisestä, hyvin simppelistä arkaaisesta soittimesta noin kultivoituneen äänen.

Sanat toki paljastavat totuuden puistattavamman puolen.

Pekko Käpin ja K:H:H:L:n – Kuolleitten Hillittömien Hevoisten Luut -yhtyeen – ensimmäinen yhteisponnistus on täysosuma. Jos ulkomaille pitäisi esitellä jotakin hyvin omaperäistä, jotakin hyvin suomalaista ja jotakin hyvin laadukasta musiikkia, Sanguis meus, mama! olisi juuri nyt ykkösvaihtoehto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat