Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset barokkimuusikot tulkitsevat teoksia perusohjelmiston ulkopuolelta

Kulttuuri
 
Klassinen
Christian Graupner: Trio Sonatas. Suomalainen barokkiorkesteri. Ondine.
Barokkimusiikkia Suomesta. Opus X ja Tuuli Lindeberg. Alba.
Joseph Martin Kraus: Arias and Overtures. Helsingin barokkiorkesteri, Aapo Häkkinen ja Monica Groop. Naxos.
Heidi Piiroinen HS
Helsingin barokkiorkesteri harjoitteli Aapo Häkkisen johdolla keväällä 2014 Kallion kirkossa.
Helsingin barokkiorkesteri harjoitteli Aapo Häkkisen johdolla keväällä 2014 Kallion kirkossa.

Suomeen on viime vuosikymmeninä syntynyt elinvoimainen vanhan musiikin soittajayhteisö, jonka tulkinnoista saadaan nykyisin nauttia kiitettävän tiuhaan konserttisarjoissa ja levytyksillä. Hyviä barokkiorkestereita ja -yhtyeitä on eri puolilla maata.

Siitä huolimatta vanhan musiikin spesialisteja ei ole Suomessakaan aivan tungokseksi asti. Pääkaupunkiseudun konserttisaleissa näkee tämän tästä samoja soittajia Helsingin barokkiorkesterin ja Suomalaisen barokkiorkesterin riveissä.

Hyville ammattilaisille on tietenkin aina kysyntää. Siksi esimerkiksi huilisti Petra Aminoff soittaa sekä Helsingin barokkiorkesterin, Suomalaisen barokkiorkesterin että Opus X -yhtyeen tuoreilla levyillä.

Christian Graupner: Trio Sonatas, Barokkimusiikkia Suomesta, Jos

Nimi: Christian Graupner: Trio Sonatas, Barokkimusiikkia Suomesta, Jos

Esittäjä: Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, Petri Tapio Mattson, Tuuli Lindeberg, Monica Groop, Aapo Häkkinen

Maa: Suomi, Saksa

Laji: klassinen

Julkaisija: Ondine, Alba, Naxos

Suomalainen barokkiorkesteri on jo aiemmin levyttänyt saksalaisen Christoph Graupnerin (1683–1760) orkesterisarjoja. Ondinen julkaisema levy sai syksyllä 2013 hyvän vastaanoton, ja uudella levyllään orkesterin muusikot paneutuvat Graupnerin triosonaatteihin.

Historiankirjoituksessa Graupner on jäänyt aikalaisensa J. S. Bachin varjoon, mutta heidän eläessään tilanne saattoi olla toinen. Ainakin sekä Telemann että Graupner asetettiin Leipzigin Tuomaskirkon kanttorin valinnassa Bachin edelle.

Mutta toimeen sisältyi ikävä latinan kielen opetusvelvoite, joten heistä vain Bach suostui ottamaan tehtävän vastaan, kuten Anssi Mattila kertoo kansitekstissään.

Graupnerin triosonaateissa kuuluu persoonallinen säveltäjän ääni. Jo levyn ensimmäisellä raidalla, F-duuri-triosonaatin Largo-osassa omaperäinen äänenkuljetus ja harmonian pidätykset luovat hämyisän tunnelman, jota viola d'amoresta, chalumeausta ja continuosoittimista muodostuva kokoonpano soinnillaan korostaa.

Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin johdolla Suomalaisen barokkiorkesterin muusikot tulkitsevat triosonaattien vaihtelevia sävyjä taitavasti. Ondinen äänityksessä sävykirjo toistuu kiitettävästi, mutta kahdelle viululle ja continuolle sävelletyssä c-mollitriossa taustalla on häiritsevää huminaa.

Alba-levy-yhtiön tuoreella julkaisulla Opus X -yhtye luo katsauksen suomalaiseen barokkimusiikkiin. Tämä on ollut pitkä projekti, sillä äänitykset on tehty jo joulukuussa 2010 ja Petri Tapio Mattsonin kansitekstikin on päivätty vuodelle 2012.

Silti muutaman vuoden tuotantoaika ei ole paljon mitään, kun sitä vertaa levyn teosten noin 300–400 vuoden ikään. Hyvä vain, että kappaleet pääsevät nuottiarkistoista myös soivaan muotoon.

Levyn runkona on kolme nuottikirjaa, joihin on kirjattu Suomessa 1600- ja 1700-luvuilla soitettua musiikkia. Teosten säveltäjiä ei useinkaan pystytä varmasti määrittelemään.

Vaikuttavinta musiikkia on Gabriel Hanneliuksen nuottikirjassa, jonka soolohuilukappaleet ovat ammattimaista työtä, kuten ovat levyllä Petra Aminoffin tulkinnat niistä.

Isaac Wasbohmin nuottikirjassa on viehättäviä continuosäestyksellisiä tansseja, Anna Catharina Öhrbomin nuottikirjassa yksinkertaisia klaveerisävellyksiä.

Opus X ja sopraano Tuuli Lindeberg esittävät musiikinhistorian harvinaisuuksia sävykkäästi, joten hyvää kannatti odottaa.

Aapo Häkkisen johtama Helsingin barokkiorkesteri tulkitsee "Ruotsin Mozartiksi" kutsutun Joseph Martin Krausin (1756–92) klassisia aarioita ja alkusoittoja yhtä valppaasti kuin barokkiohjelmistoakin.

Saksalainen Kraus asettui parikymppisenä Tukholmaan ja kuoli siellä 36-vuotiaana. Hän kuoli tuberkuloosiin vain muutama kuukausi työnantajansa Kustaa III:n salamurhan jälkeen, ja myös hänen uransa kietoutui kuninkaan ympärille.

Kraus sai työpaikkansa kirjoitettuaan Proserpin-oopperan kuninkaan laatimaan tekstiin. Hän kirjoitti myös kantaatit kuninkaan syntymäpäiville ja hautajaisiin.

Edustava esimerkki Krausin tyylistä on Äfventyraren-näytelmämusiikin alkusoitto, jossa tunnelmat etenevät luontevasti lyyrisestä johdannosta vaskien sävyttämään loistoon.

Levyn aarioissa painottuvat Krausin musiikin lyyriset sävyt, joiden tulkintaan Monica Groopin mezzosopraano soveltuu hyvin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat