Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Holidayn juhlavuosi alkaa heti tyylitellen

Kulttuuri
 
Americana
Cassandra Wilson: Coming Forth By Day. Sony Legacy.
★★★★
Jazz, blues
José James: Yesterday I Had The Blues. Blue Note.
★★★★
Kimmo Räisänen
José James tulkitsee Billie Holidaytä pelkistetysti.
José James tulkitsee Billie Holidaytä pelkistetysti.

Sata vuotta syntymästä ja viisikymmentäviisi kuolemasta ovat tehneet tehtävänsä, vaikka Billie Holiday (1915–59) oli parhaina päivinään vain yksi monista.

Lempinimen "Lady Day" saanut Holiday on jazzlaulun ikoni – myyttinen ja ylivertainen esikuva, johon uusia ja vanhoja tulkitsijoita verrataan yhä, vaikka tyyli ei antaisi siihen syytä.

Holidayn juhlavuoden – hänen syntymäpäivänsä oli eilen 7. huhtikuuta – ensimmäiset julkaistut kunnianosoitukset todistavat, että hänen keskeinen ohjelmistonsa kestää yhä kierrätystä. Mutta onnistuminen edellyttää vahvaa omaa näkemystä, itsekästäkin irtiottoa.

Kolmekymmentä vuotta levyttäneeltä Cassandra Wilsonilta, 59, tätä voi odottaa, sillä jazz on hänelle ennen kaikkea asenne, ei tyyli tai tyylilaji. Nyt hän venyttää visiota vielä enemmän levyllä Coming Forth By Day, jonka on tuottanut lauluntekijä Nick Caven työpari Nick Launay – kokoamassaan yhtyeessä muun muassa Caven yhtyeen basisti ja rumpali.

Osa levyn hitaista, hämärään ja savuiseen klubiin sovitetuista lauluista on Wilsonille tyypillisen tapaan tunnistettavan tunnistamattomia, omikseen vähitellen muotoutuvia.

Yleensä viileän hienostuneesti tyylittelevä Wilson kuulostaa kuitenkin läsnäolevammalta, yhtenä pysäyttävänä huippuna koko levyn vaativin kappale, lynkkauksista kertova Strange Fruit.

Myös viidenteen omaan levyyn ehtinyt José James, 37, tulkitsee Strange Fruitin Holiday-albumillaan Yesterday I Had The Blues, mutta paljon pelkistetymmin, yksin moniäänisesti. Aiemmilla levyillään jazzia, soulia ja hiphoppia sekoittanut pysytteleekin lähempänä jazzin perinnettä, vaikka kuluneimpia ratkaisuja kiertäen. Ansio kuului osittain pianisti Jason Moranin johtamalle triolle, jolla on säestäjää suurempi rooli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat