Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pophevibändi kohtaa taidemetalliyhtyeen

Kulttuuri
 
Epic
Franky Perez (oik.) on laulajana uudella Apocalyptica-levyllä.
Franky Perez (oik.) on laulajana uudella Apocalyptica-levyllä. Kuva: Epic
Metalli
Apocalyptica: Shadowmaker. Epic.
★★★

Peräti 19 vuotta ensilevynsä jälkeen selloyhtye Apocalyptica on tunnetumpi kuin koskaan. Suomalaisista rockyhtyeistä vain Nightwishillä on enemmän listasijoituksia ja suurempia yleisömääriä ansioluettelossaan.

Apocalyptican uusi Shadowmaker on yhtyeen kahdeksas studioalbumi ja ensimmäinen, jossa se käyttää vain yhtä laulusolistia. Alun perin yhtyeessä ei ollut laulajaa lainkaan, mutta vierailevien solistien laulamat kappaleet ovat tuoneet sille myöhemmin uutta yleisöä ja ennen kaikkea radiosoittoa maailman rockradioasemilla.

Solistivieraita levyillä ja keikoilla on ollut yhteensä 27. Nyt yhtyeen ainoana solistina on yhdysvaltalainen Franky Perez, joka on mukana myös Shadowmakerin julkaisua seuraavalla puolentoista vuoden kiertueella.

Perez on hyvä ja sävykäs rockvokalisti, jonka tyylissä on ensi kuulemalta viehättävää 1970-luvun hardrock-särmää. Kulmikkaimmillaankin hän kuulostaa enemmän Chris Cornellin kaltaiselta grungesolistilta kuin modernilta metallilaulajalta.

Vaikka Perez on tällä tietoa yhtyeessä vain pätkätyöläisenä, niin hänen panoksensa on painava.

Lauletut kappaleet kääntävät Apocalypticasta esiin popmaisemman puolen, ja varsinkin Cold Bloodissa ja Slow Burnissa kaikki toimii hyvässä tasapainossa. Perez laulaa notkeasti ja Apocalyptican tavaramerkit, akustisten sellojen pizzicato ja särösellojen nopeasti syttyvä ja katkeava valli, toimivat.

Levyn nimikappaleessa grungehtava intro ja lähes glamrockmainen kertosäe kääntyy pitkäksi ja polveilevaksi instrumentaaliosaksi, kunnes kappale palaa lopulta melkein töksähtäen kertosäkeeseen.

Siihen tiivistyvätkin albumin vahvuudet ja heikkoudet. Sellometallista on jalostettu tyylikästä popheviä, mutta samalla välimatka levyn kunnianhimoisempiin instrumentaalikappaleisiin on venähtänyt pitkäksi. Shadowmakerilla on oikeastaan kaksi yhtyettä: Perezillä terästetty raskas hittibändi ja vanha, parhaimmillaan yhä hienosti haastava taidemetalliyhtye.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat