Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rytmimusiikin mysteerimies kieltää menneisyytensä

Nigerialainen William Onyeabor teki syntetisaattoreilla ja rumpukoneilla omanlaistaan rytmimusiikkia

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa  
Afrofunk
William Onyeabor: William Onyeabor. Luaka Bop. Yhdeksän levyä.
★★★★
Nigerialainen William Onyeabor on laulaja, josta harva on kuullut.
Nigerialainen William Onyeabor on laulaja, josta harva on kuullut.

Levyn nimi oli yksinkertaisessa ytimekkyydessään ja täydellisessä vihjeettömyydessään yliveto. Mutta Who is William Onyeabor? (2013) ei vastannut nimensä kysymykseen.

Päinvastoin. Luaka Bopin julkaisema kokoelmalevy herätti vielä enemmän kysymyksiä tästä omaperäisestä laulajasta ja lauluntekijästä, josta hyvin harva oli kuullut ja jota vielä harvempi oli kuullut.

Oliko nigerialainen William Onyeabor todella opiskellut Moskovassa elokuvaohjaajaksi 1970-luvulla? Mistä hän oli hankkinut rahat kuvissa näkyviin kalliisiin elektronisoittimiin?

Ja pitääkö paikkansa, että musiikin 1980-luvulla hylännyt Onyeabor haluaa nykyään puhua vain uskostaan Jeesukseen?

Onneksi tarinan pääosassa oli Onyeaborin oma musiikki: varhaisilla syntetisaattoreilla ja rumpukoneilla sävytetty futuristinen diskosoul, afrofunk ja popreggae.

Yhdeksän kappaleen Who is William Onyeabor? oli vain maistiainen hänen pelkistetystä, toisteisesta ja suoraan ytimiin menevästä tyylistään, joka kuulostaa vanhanaikaisena taas nykyaikaiselta.

Muusikko David Byrnen levy-yhtiö Luaka Bop on julkaissut nyt Onyeaborin koko tuotannon näköispainoksina eli yhdeksän albumia vuosilta 1977–85: lp-levyinä kahdessa isossa laatikossa ja cd-levyinä yhdessä.

William Onyeabor

Nimi: William Onyeabor

Esittäjä: William Onyeabor

Laji: soul/funk,etno

Julkaisija: Luaka Bob

Joko hänen salaisuutensa selviää?

Ei, ei vieläkään.

Itse asiassa Onyeabor on enemmän kuultuna vielä kiehtovampi. Luaka Bopin kokoelmia täydentävät pitkät tekstit keskittyvät lähinnä taustoittamaan sitä, miksi hänen taustoittamisensa on niin vaikeaa. Ja ylipäätään tavoittamisensa.

Kaiken kerrotun perusteella vaikuttaa siltä, että määrätietoinen julkisuuden välttely ei ole osa Onyeaborin – syntynyt 1945 tai 1946 – omaa markkinointisuunnitelmaa. Hän ei vain haluaisi puhua mitään edesmenneestä maallisemmasta minästään. Edes rahasta.

Samaan hän vihjaa toiseksi viimeisen albuminsa (1983) kymmenminuuttisessa nimikappaleessa Good Name: "Hyvä nimi on hopeaa ja kultaa parempi. Eikä millään rahalla, rahalla, rahalla, rahalla, rahalla voi ostaa hyvää nimeä."

Jotain Onyeaborin vaiheista on sentään selvinnyt.

Hän opiskeli todellakin Moskovassa ja aikoi tehdä elokuvia, mutta ensiyrityksestä Crashes in Love (1977) jäi todisteeksi vain musiikki, neljän soulahtavan ja lo-fi-tasoisen laulun soundtrack. Hän teki sen omassa Wilfilms-studiossa ja julkaisi sen omalla Wilfilms-merkillä, kuten kaikki myöhemmät levynsä.

Ehkä niiden kansainvälisempää ja "epäafrikkalaisempaa" tyyliä selittää, että Onyeabor kävi 1970-luvulla muun muassa Englannissa, Italiassa, Yhdysvalloissa, Tanskassa – ja Ruotsissa.

Onyeaborin kotona Nigerian Enugussa vieraillut Luaka Bopin tuottaja sai selville, että hän oli perehtynyt Tukholmassa 1970-luvulla vinyylilevyjen tekoon ja ostanut ruotsalaiselta yhtiöltä useita levyprässejä.

Menestynyt yritystoiminta – hänellä on ollut levyprässäämö, mylly, bensa-asema, kahvila – vapautti Onyeaborin tekemään omaa elektronista musiikkiaan oman mielensä mukaan. Ja väheksymään menneisyyttään, josta edes hänen kanssaan aikoinaan työskennelleet eivät mielellään puhu.

Ehkä William Onyeaborin suurimpia luomuksia onkin juuri salaperäinen ja selittelemätön William Onyeabor, jonka vaiheita avataan vähän Jake Sumnerin dokumenttielokuvassa Fantastic Man (2014).

Mutta ei hän siinäkään suostu sanomaan mitään. Hän vilkuttaa vain käsiään. Taustalla on valtava kaksikerroksinen kotikartano, jonka suuren tuloaulan portaikkoa reunustavat valokuvat Jeesuksessa ja hänestä itsestään. Tosin eri kehyksissä.

Dokumentti Fantastic Man katsottavissa Vimeossa:

'Fantastic Man' - A Film About William Onyeabor (Full Length) from Alldayeveryday on Vimeo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat