Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Blurin paluu on liki klassikko

Blur lunastaa lopullisesti paikkansa brittiläisen popmusiikin kärjessä

Kulttuuri
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Kesällä 2013 Blur palasi Seinäjoen Provinssirockin lavalle, jolla se oli esiintynyt edellisen kerran 1999.
Kesällä 2013 Blur palasi Seinäjoen Provinssirockin lavalle, jolla se oli esiintynyt edellisen kerran 1999. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva
Rock
Blur: The Magic Whip. Parlophone.
★★★★

"Kun kävelimme bändin kanssa BBC:n Radio ykkösen toimitilojen läpi, olimme vanhimmat ihmiset koko talossa", Damon Albarn, 47, muisteli Mojo-lehdessä yhtyeensä taannoista mediapäivää.

Albarnille ja hänen bändikavereilleen ikääntyminen on kirvelevämpää kuin monille muille. Parikymmentä vuotta sitten heidän Blur-yhtyeensä edusti moppitukissaan ja mod-releissään eräänlaista nuoruuden uusvanhaa tai, näkökulmasta riippuen, ajatonta ideaalia.

Nuoruus on katoavaista, mutta brittiläisen popmusiikin kaanonista ei onneksi putoa yhtä helposti. Ja sinne, The Whon, The Clashin, The Smithsin ja Oasiksen joukkoon, Blur kiistatta nykyisin kuuluu.

"Virallisen" historiankirjoituksen mukaan Blurin ura jakautuu kolmeen kauteen.

Debyyttialbumilla Leisure (1991) yhtye etsi vielä itseään tanssittavan baggy-indien parissa. Modern Life Is Rubbish (1993), Parklife (1994) ja Great Escape (1995) edustivat brittipoppia, joka tarkasteli perinteistä englantilaista elämäntapaa sarkastisesti. Blur (1997), 13 (1999) ja Think Tank (2003) siirsivät painopisteen taiteelliseen ja hämmentävän amerikkalaisvaikutteiseen vaihtoehtorockiin.

Tämä versio yhtyeen saagasta on toki raju kärjistys. Edellisillä kolmella levyllään yhtye ei täysin hylännyt brittivaikutteita, ja toisaalta taas yhtyeen hittihakuisimmilta brittipop-levyiltäkin löytyy silkkaa friikkailua.

Todellinen edelläkävijä Blurista tuli vasta Song 2 -hittinsä aikaan vuonna 1997. Eri tyylejä sekä elektronista ja orgaanista ääntä toisiinsa fuusioiva indien postmodernistinen aikakausi teki vasta tuloaan, mutta Blur oli jo sukeltanut päätäpahkaa sinne, kauas julkilausumien tuolle puolen, omaan kummalliseen kuplaansa.

Kuplassa Blurin ei tarvinnut enää asemoida itseään vastakohtiensa ja vihollistensa (Amerikka, Oasis) kautta, vaan se saattoi kääntää katseensa sisäänpäin ja tehdä mitä huvittaa. Lontoon Goldsmithsin taidekoulun sopeutumattomat olivat lopulta löytäneet itsensä.

Kahdentoista vuoden levytystauon katkaiseva The Magic Whip, Blurin kahdeksas albumi, jatkaa tarinaa siitä, mihin kitaristi Graham Coxonin eron varjostama Think Tank sen jätti.

Viime kädessä The Magic Whip on amalgaami kaikesta, mitä Blur on tehnyt ja edustanut.

Yhtye suuntaa katseensa omien sisäisten demonien lisäksi kohti ympäröivää, yhteistä todellisuutta. Tällä kertaa kommenttien kohteena eivät ole englantilaisten pikkukaupunkien amerikkalaistuvat ostoskeskukset, vaan globalisaation ja viestintäteknologian muuttama maailma.

Nämä muutokset näkyvät räikeimmillään modernissa Kaukoidässä, minkä takia oli onnekas sattuma, että Blur "joutui" yllättävän kiertuetaukonsa takia sulkeutumaan studioon juuri Hongkongissa.

Kaupungin monikansallinen, kulttuureja keskenään sotkeva syke manifestoituu lähes jokaisessa levyn laulussa.

Eksotiikkaulottuvuuden vie tappiin Albarnin Pohjois-Korean matkan inspiroima, klaustrofobisena post-punkina alkava Pyongyang, joka paradoksaalisesti on teemastaan huolimatta niin sointukulkujen kuin sovituksen osalta koko albumin perinteikkäimpiä brittiläisiä poplauluja.

Ikääntyminen kuuluu musiikin kaiken läpäisevässä melankoliassa.

Hyvällä tavalla musertavin esimerkki tästä on monumentaalinen Thought I Was a Spaceman, joka kiteyttää kenties parhaiten Blurin vuosimallia 2015.

Klubibiitin ja akustisen folk-kitaran aloittama kappale kasvaa mosaiikiksi, josta tuikkii niin ksylofoneja, twang-kitaraa kuin 1980-lukuista diskosyntsaa. Lopulta kappale hiipuu varoittamatta kuin sydän, joka lakkaa lyömästä, koska sitä ei vain kiinnostaa enää.

Se ei ole sen enempää englantilaista, amerikkalaista, postmodernia kuin Albarnin monien projektien tavoin erityisen etnistä musiikkia.

Se on vain universaalia, surumielistä ja hieman kummallista popmusiikkia, jollaista tehdessään Blur painii täysin omassa sarjassaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat