Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antoisaa, kekseliästä ja pitelemätöntä

Alabama Shakesin debyytti oli menestys. Toinen albumi on vielä vahvempi.

Kulttuuri
 
Gabriel Olsen
Brittany Howard on nelihenkisen Alabama Shakesin väkevä-ääninen laulaja ja keulakuva.
Brittany Howard on nelihenkisen Alabama Shakesin väkevä-ääninen laulaja ja keulakuva. Kuva: Gabriel Olsen
Rock
Alabama Shakes: Sound & Color. Rough Trade.
★★★★★

Kun Alabama Shakes julkaisi ensimmäisen albuminsa 2012, mistään ei olisi voinut päätellä, että yhtye oli ollut olemassa vasta kolmisen vuotta ja väkevä-ääninen laulaja Brittany Howard oli vasta 23-vuotias.

Boys & Girls -debyytillä yhtye teki rouheasti groovaavaa etelän soulrockia, joka tavoitti jotain ajan hengestä. Siinä kuului niin Black Keysin groove, Jack Whiten bluesvetoinen riffirock kuin syvän etelän verevä sielukkuus. Samalla se oli uutta musiikkia, ei hengetön harjoitelma menneisyyden tyylilajeissa.

Erityisesti amerikkalaiset rakastivat levyä. Boys & Girls myi kultaa, 500 000 kappaletta, vuoden sisällä.

Sound & Color

Nimi: Sound & Color

Esittäjä: Alabama Shakes

Levymerkki: Rough Trade

Laji: Rock

Nyt Howard on 26, ja yhtye on julkaissut toisen albuminsa Sound & Color. Se on debyyttiäkin vahvempi levy: täynnä psykedeelistä kokeilua, sielukasta laulua ja mietittyjä tuotannollisia ratkaisuja. Nimensä mukaisesti levy on täynnä kiehtovaa soundimaailmaa, sykkiviä värejä ja rikasta tekstuuria.

Jos Boys & Girls oli juuriltaan syvästi kiinni Yhdysvaltain etelän musiikillisessa maastossa, Sound & Color on vapaa maantieteellisistä kiinnepisteistä. Alabama Shakes ei edelleenkään tee soulia, niin kuin se ei tee rockiakaan. Sound & Color on valtava taiteellinen harppaus kohti vaikeasti lokeroitavaa, omaperäistä musiikillista maastoa.

Yksi selkeimmin levyn soundiin vaikuttava tekijä on torvien puute. Etelän soul on perinteisesti rakennettu niiden varaan, ja kun alabamalainen bändi jättää ne kokonaan pois, sitä ei voi kuin pitää harkittuna julistuksena. Se myös toimii, kuten levyn avaava nimikappale todistaa.

Sound & Color alkaa maltillisella vibrafonilla, kuin kosminen jazzkappale, ja rummut ja laulu tulevat mukaan vasta kun introa on kestänyt liki minuutin. Vibrafonin, jousten, yksinkertaisen rumpukompin ja pidätellyn laulun yhdistelmä on samalla minimalistisen hypnoottinen, elegantti ja sielukas.

Don't Wanna Fight taas on funkia, jossa on häivähdys blaxploitation-soundtrackien dramaattista laulua, komppiryhmän soittaessa taustalla tiukasti, tarkan elegantilla vähäeleisyydellä. Kaiutettu sähkökitara luo aavemaista tekstuuria Howardin Curtis Mayfield -falsetin taustalle.

Dunes alkaa hitaasti ja löytää sitten psykedeelisen grooven, joka vaihtelee rouhean, Neil Young -henkisen särökitaran murinan ja hennon kauniiden jousien välillä. Viipyilevä kappale on samalla viekoittelevan sensuelli että raskaudessaan pökerryttävä.

Future People on levyn ensimmäinen todella hankalasti määritettävä kappale. Käytännössä siinä on pinnassa Howardin eteerinen korkea ääni, ja kaikki muu tapahtuu sen alla aavemaisena rytmin ja äänitekstuurien mattona, kuin kosminen, leijuva jami.

Gimme All Your Love on vaikuttava, hiljaisen ja kovaäänisen vaihteluun luottava happoblues, jolle urun ja sähköpianon vaihtelu antaa rehevän, retrohenkisen imun. Howard päästää sisäisen rockdiivansa täysin irti.

This Feeling on hiljaisen intensiivinen leirinuotionlaulu näppäiltyine kitaroineen ja bongoineen. Howardin laulu on sekä kaiutettu että hetkittäin tuplattu, mikä antaa kappaleelle maltillista gospeltunnelmaa.

Guess Who lainaa 60-luvun jamaikalaisesta rocksteadysta sielukkaan laulutyylin sekä kompin, mutta nopeuttaa jälkimmäisen niin, että kappale vaihtaa olemustaan täysin.

The Greatest on levyn garagerockkappale, joka Ramones-henkisesti vaihtelee punkrockin ja tyttöbändimelodraaman välillä. Shoegaze ei viittaa psykedeeliseen jumitukseen, vaan on levyn vapaimmin rullaava boogie, todella irtonainen pala hienoa urkujen ja kitaroiden kuljettamaa kapakkarockia.

Miss You on levyn ainoa klassisesta etelän melodraamasta nouseva kappale, mutta Howardin tapa vaihdella täysin pitelemättömän räväkkyyden ja klassisen souleleganssin välillä antaa sille omalaatuisen garagerock-henkisen olemuksen.

Gemini on soundtrackhenkistä kosketinsoundia, särökitaraa, efektoitua laulua ja epätavallista rytmiikkaa myöten puhdasta kosmista psykedeliaa ja sellaisena yksi levyn hienoimmista kappaleista. Over My Head on levyn päätöskappale, jonka tunnustuksellisissa sanoituksissa ja maalailevassa sähköpianossa on jotain hyvin rauhoittavaa.

Sound & Color on alusta loppuun todella palkitsevaa kuunneltavaa: Samalla sekä sielukasta että kekseliästä musiikkia, joka tuntuu ammentavan vaivattomasti sekä tutusta rockin ja soulin kaanonista että myös täysin tekijöidensä mielikuvituksesta.

Lopputulos on harvinaisen antoisa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat