Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taustamuusikko yllättää eeppisesti

Kulttuuri
 
Kamasi Washington teki yllätyksellisen ensilevyn.
Kamasi Washington teki yllätyksellisen ensilevyn.
Jazz, soul
Kamasi Washington: The Epic. Brainfeeder. Kolme levyä.
★★★★★

Eeppinen on laventunut laiskaksi puhekieliseksi laatusanaksi, jolla kuvaillaan melkein kaikkea unohtumatonta, upeaa, vaikuttavaa ja ylivertaista – kanasalaatista omakuvaan ja otteluvoittoon.

Saksofonisti ja säveltäjä Kamasi Washingtonin ei tarvitse silti vähätellä tai hävetä valintaansa. Hänen ensimmäinen oma albuminsa The Epic on eeppinen sekä sanan vanhassa kirjallisessa että nykyisessä arkikielisessä merkityksessä. Ja enemmänkin.

Erittäin eeppistä on myös levyn täydellinen yllätyksellisyys. Synnyinkaupungissaan Los Angelesissa vaikuttava Washington, 34, on herättänyt huomiota vasta viimeisen puolen aikana kahdella ykkösluokan hiphop-levyllä, lokakuussa Flying Lotusin ja maaliskuussa Kendrick Lamarin.

Niiden musiikillisia ja käsitteellisiä kaikuja kuuluu moneen suuntaan avautuvalla The Epicilla, mutta sen mittasuhteet ylittävät kirkkaasti molemmat. Enimmäkseen jazzista ja soulista kumpuavaa musiikkia on kolmella levyllä kaikkiaan 174 minuuttia, ja väkevästi soittavan Washingtonin kymmenen muusikon vakioyhtyettä täydentää paikoin sekä 32-päinen jousiorkesteri että 20-päinen kuoro.

Albumilla on myös tarinallinen kehys haastajansa kohtaavasta vanhasta oppimestarista. Hieman eri tavoin teemoitettujen levyjen rikas, runsas ja rönsyilevä afroamerikkalainen rytmimusiikki tekee vaikutuksen silti itsenään ja vie varomattoman helposti mennessään.

Tunnistettavista esikuvista huolimatta Washingtonin spirituaalinen, kosminen ja poliittisesti sähäköitetty "deep-jazz" kuulostaa myös omalta ja ajankohtaiselta – eikä vähääkään väliaikaiselta projektihankkeelta.

Monumentaalisen The Epicin erottavia avuja onkin säveltäjä-sovittaja Washingtonin visioita yhdistävä, osiaan paljon suurempi eeppinen yhteisöllisyys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat