Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pertti Kurikan nimipäivät voi olla tärkeimpiä punkbändejä koskaan

Pertti Kurikan nimipäivät pakkasi koko tuotantonsa, 37 kappaletta ja 62 minuuttia, yksiin kansiin

Kulttuuri
 
Pertti Kurikan Nimipäivät: "Nyt oli erilaisuuden aika"
Pertti Kurikan Nimipäivät: "Nyt oli erilaisuuden aika"
Suomen viisuedustajaksi valittu punk-yhtye Pertti Kurikan nimipäivät juhli helmikuun lopussa voittoaan limusiinikyydillä ja baarissa yhdessä läheisten kanssa. Juhlien jälkeen oli aika miettiä, mitä oikeastaan tapahtui. Bändin jäsenten mielestä suurin syy voittoon oli se, että yleisö halusi viisuihin "jotain vähän erilaista". "Me oltiin vähän poikkeevaa", totesi bändin basisti Sami Helle. Toimittaja Mari Koppinen HS. Kuvaus & leikkaus: Terhi Liimu HS.

Muutaman viikon päästä näemme vihdoin, kuinka valmis maailma on Pertti Kurikan nimipäiville. Suomen euroviisuedustaja tulee keräämään Wienissä valtavasti huomiota, mutta lopullinen sijoitus on vielä arvoitus: voitto on pitkälti äänestäjien avarakatseisuuden varassa.

Suomalaiset tuntuvat seisovan Pertti Kurikan nimipäivien takana sangen yksimielisinä. Soraääniä on aiheuttanut lähinnä yhtyeen edustama tyylilaji: joidenkin mielestä rujo punk ei yksinkertaisesti sovi melodioilla koreilevan viisufinaalin keskelle. Toisaalta osa yhtyeen vanhoista faneista on kiirehtinyt huomauttamaan, että edustuskappale Aina mun pitää ei ole Pertti Kurikan nimipäivien vahvin sävellys.

Molemmat ovat väärässä.

Leena Koskela
Laulaja Kari Aalto (vas.), basisti Sami Helle, rumpali Toni Välitalo ja kitaristi Pertti Kurikka ovat olleet Pertti Kurikan nimipäivät vuodesta 2009 lähtien.
Laulaja Kari Aalto (vas.), basisti Sami Helle, rumpali Toni Välitalo ja kitaristi Pertti Kurikka ovat olleet Pertti Kurikan nimipäivät vuodesta 2009 lähtien.

Itsehän veikkaan – väärässä olemisen uhallakin – yhtyeen palaavan takaisin Helsinkiin voittajina, kukkapuskat kainaloissa ja Hornet-hävittäjien saattelemina.

Sitä odotellessa on sopiva hetki katsoa taaksepäin.

Perjantaina ilmestyy Pertti Kurikan nimipäivien kokoelmalevy, riemastuttavasti nimetty The Best of Greatest Hits, joka kokoaa yksiin kansiin yhtyeen koko tuotannon. 37 kappaletta 62 minuutissa.

Yhtään täysin uutta kappaletta levyllä ei ole, mutta kokoelma on perusteltu. Yhtyeen levytykset on julkaistu ensisijaisesti seitsentuumaisilla vinyylisingleillä ja kaseteilla, joiden painosmäärät ovat olleet korkeimmillaan muutamissa tuhansissa. Nyt, ison levy-yhtiön ja viisuhuomion avulla, kappaleilla on mahdollisuus tavoittaa myös suuri yleisö.

Sen kappaleet todella ansaitsevat.

Pertti Kurikan nimipäivien juuret ovat syvällä punkrockin alkulähteillä. Kappaleissa soi 70-luvun Ramonesilta periytyvä minimalismi ja riisuttu melodisuus mutta myös 80-luvun hardcoren vauhti ja vimma.

Perinteet ovat hallussa viimeistä piirtoa myöten: oman tuotannon seassa soivat Devolta ja Sehr Schnelliltä opittu Mongoloidi sekä Karanteenin Haluan toimintaa. Sisäkannen kuvassa yhtye poseeraa samoissa asetelmissa kuin punkin isoisä Iggy Pop ja hänen The Stooges -yhtyeensä Funhouse-levyn kannessa vuonna 1970.

Mikä tärkeintä, tallella on myös punkin alkuperäinen asenne. Yhtye soittaa omaehtoisesti ja kursailematta. Rivien välistä välittyy niin riemu kuin raivo. The Best of Greatest Hitsillä ei ole sekuntiakaan teeskentelyä.

Levyn kaikki kappaleet on äänittänyt ja sovittanut yhtyeen avustaja Kalle Pajamaa, joka on pyrkinyt säilyttämään sekä soiton että soundit mahdollisimman luomuna.

Ainoa poikkeus on Aina mun pitää, jolla yhtye on ensi kertaa käyttänyt ulkopuolista miksaajaa Rauli "Rake" Eskolinia. Kappale kuulostaa totuttua tuotetummalta ja iskevämmältä, mutta mitään johtopäätöksiä yhtyeen silotellumman tulevaisuuden puolesta ei ole syytä tehdä. Levyn kaikkein uusimmilla kappaleilla yhtye soittaa taas suoraviivaista hardcorea ja kuulostaa rujommalta kuin koskaan ennen.

Ainutlaatuisen Pertti Kurikan nimipäivistä tekevät tietysti sanoitukset, joihin tiivistyy tunteita kehitysvammaisten arjesta. Aina mun pitää -kappaleen teemasta, elämän vastoinkäymisistä, yhtye ammensi jo ensisinglellään: "Miks ei kukaan ymmärrä et mä en tykkää sellaisesta/ Kun mua aina kielletään ja mulle sanotaan/ Sun tänään pitää olla töissä ja kotona/ Et tänäänkään pääse mihinkään lähtemään/ En ymmärrä!"

Jokainen meistä muistanee elämässään hetkiä, jolloin on pystynyt samastumaan tähän sanoitukseen. Pertti Kurikan nimipäivät muistuttaa osaltaan, että kehitysvammaisia riepottelevat aivan samat tunteet kuin kaikkia muitakin.

Jos tämä sanoma välittyy sadoille miljoonille viisukatsojille, Pertti Kurikan nimipäivät voi olla yksi tärkeimmistä punkbändeistä koskaan.

Yhtyeellä on elämänsä tilaisuus avata silmiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat