Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kela kaivaa kasaria pohjaa myöten

Kulttuuri
 
Kalle Parkkinen
Anssi Kela sukeltaa uudella levyllään yhä syvemmälle 1980-luvulle.
Anssi Kela sukeltaa uudella levyllään yhä syvemmälle 1980-luvulle. Kuva: Kalle Parkkinen
Rock
Anssi Kela: Nostalgiaa. Fried Music.
★★★

Tammikuussa 2013 Anssi Kela palasi huipulle Levoton tyttö -kappaleella, josta tuli vuoden soitetuin kotimainen hitti. Kappale oli Kelalta rohkea loikka kitaroilla soitetusta Suomi-americanasta 1980-luvun stadionsoundiin ja digitaaliseen äänimaailmaan. Lisää samaa kuultiin myöhemmin Anssi Kela -albumilla.

Uusi Nostalgiaa-albumi on selvä jatko-osa kahden vuoden takaiselle levylle.

Kela uppoutuu syvemmälle 1980-luvun poppiin: hardrock-riffit on lakaistu pois ja syntesoijamatot vellovat ilmassa. Kitara nakuttaa rutikuivana ja dempattuna Nile Rodgersin hengessä tai efekteihin hukutettuna helinänä. Etualaa hallitsee basso, mikä on iloinen asia, sillä Kela soittaa ykkösinstrumenttiaan eli bassokitaraa svengaavasti ja ilmeikkäästi.

Kelan musiikissa tarinoilla on ollut aina tärkeä osa, mutta Nostalgiaa-levyllä pääpaino tuntuu olevan soundissa. Kela on etevä rakentamaan pastisseja lapsuutensa ja nuoruutensa hiteistä, vaikka muusikkokikkailun vaara leijuu välillä uhkaavasti ilmassa.

Viimeinen yö tuo mieleen Fleetwood Macin, Tyhmä kuu ja varsinkin Mihin tahansa (paitsi Helsinkiin) ovat kulta-aikojen Duran Durania, Nahkaa ja luuta -kappaleen säkeistössä on Princeä ja Huomaatko mitä sait aikaan -kappaleen kertosäkeessä jopa häivähdys Steely Dania.

Tarinavetoisimpia ovat levyn avaava diskohenkinen Tanssilattialla ja levyn päättävä aikuisrockmainen Kuolleen miehen kitara. Nimikappale ironisoi yleisön nostalgian kaipuuta ja tietysti samalla Kelan levyn omaa konseptia.

Nostalgiaa on musiikillisesti nimensä mukainen levy, vaikka Kelan 1980-luvun romantisointi ei olekaan halpaa ja laiskaa. Siitä huolimatta: kolmatta kasarilevyä Kelalta ei tämän jälkeen jää kaipaamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat