Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuntematon suomalaisyhtye keräsi miljoonayleisön Youtubessa – levyllä viraalivitsi jää vajaamittaiseksi

Steve'n'Seagulls väänsi raskaan rockin klassikot bluegrassiksi ja nousi Youtube- ilmiöksi

Kulttuuri
 
Jaakko Manninen
Vuonna 2010 perustetussa Steve'n'Seagullsissa soittavat Matias Haavisto (vas.), Viljam Hänninen, Leevi Pukki, Tomi Tajakka ja Simo Heikkinen.
Vuonna 2010 perustetussa Steve'n'Seagullsissa soittavat Matias Haavisto (vas.), Viljam Hänninen, Leevi Pukki, Tomi Tajakka ja Simo Heikkinen. Kuva: Jaakko Manninen
Bluegrass, rock
Steve'n'Seagulls: Farm Machine. Spinefarm.
★★★

Lukema on häikäisevän suuri: yli kaksitoista miljoonaa näyttökertaa Youtubessa. Suomessa vastaavaan on pystynyt Robinin läpimurtohitti Frontside Ollie. Vain kansainvälisesti menestyneimmät suomalaisyhtyeet ovat onnistuneet keräämään kovempia lukuja maailmalla.

Nyt tähän harvalukuiseen seuraan tunkee entuudestaan tuntematon cover-yhtye jostain Keski-Suomesta.

Viisikko pukeutuu lappuhaalareihin ja lantsareihin. He soittavat navetan porstuassa perinteisillä akustisilla soittimilla ja ammentavat amerikkalaisen kansanmusiikin ikivanhasta perinnöstä: bluegrassistä, kantrista ja vuoristomusiikista.

Kukapa olisi arvannut, että näistä aineksista syntyy hitti. Ja juuri siksi siitä tuli hitti: yhtye pääsi yllättämään.

Jyväskyläläinen Steve'n'Seagulls on aikamme ilmiö. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalaisyhtye on onnistunut keräämään huomattavaa kansainvälistä huomiota vain ja ainoastaan suoratoistopalvelun avulla.

Viime vuonna yhtye latasi Youtubeen versionsa AC/DC:n kappaleesta Thunderstruck. Se osui maaliin. Video lähti leviämään verkossa kulovalkean tavoin, ja pian katsojia oli miljoonia. Tätä kirjoittaessani luku on 12 188 686.

Yhtyeen konsepti ei ole täysin ainutkertainen. Esimerkiksi amerikkalainen Hayseed Dixie on tahkonnut raskaan rockin klassikkoja perinnesoittimin jo toistakymmentä vuotta, ja Suomessa Jussi Syren & The Groundbreakers on vääntänyt HIM-yhtyeen hitit bluegrassiksi.

Aiempien yrittäjien viraalimenestys on jäänyt vaatimattomaksi, mutta Steve'n'Seagulls onnistui lisäämään Thunderstruck-versioonsa vielä yhden kerroksen: esityksen huumori on siinä, että huumoria ei alleviivata. Soittajat ovat naama peruslukemilla ja toistavat kappaleen kurinalaisesti nuotti nuotilta. Banjonsoittaja tikkaa kappaleen introa vimmatusti, ja kitarakompin tilalla soi haitari. Muita instrumentteja ovat muun muassa ruokalusikat ja alasin.

Nyt konseptin toimivuutta kokeillaan kokonaisen albumin mitassa. Steve'n'Seagulls juhlistaa ensimmäisen levynsä Farm Machine julkaisua tänään Helsingin Tavastia-klubilla.

Eteen heitetty haaste ei ole vähäinen. Yllätysmomentti on mennyttä, samoin elävänä tallennettujen videoiden spontaanius. Käsissä on tusinan verran puhkisoitettuja raskaan rockin klassikoita, joihin yhtye yrittää puhaltaa uutta ilmaa uusien sovitusten avulla.

Siinä onnistutaan vähintään vaihtelevasti.

Led Zeppelinin Black Dog jää vain kalpeaksi toisinnoksi musertavan alkuperäisesityksen rinnalla. Metallican Nothing Else Matterin rumpukomppi on käännetty niin nurin kurin, että kappale kuulostaa lähinnä piinaavalta kikkailulta. Gary Moorelta peritty Over the Hills and Far Away ei olisi kaivannut enää yhtään yhdentekevää läpisoittoa.

Mitä suurempi kappaleen ja tyylilajin ristiriita on, sitä paremmin Steve'n'Seagulls onnistuu.

Videoilta tutut Thunderstruck ja Iron Maidenin The Trooper toimivat myös studioversioina, kun yhtye pääsee revittelemään kappaleiden vimmaisilla kitarakuvioilla. Levyn toinen Metallica-laina Seek and Destroy luonnistuu paljon paremmin: alkuperäiskappaleen kaikki uhkaavuus on kuohittu pois ja jäljelle jää riehakkaasti rullaava menopala. Myös Guns N'Rosesin Paradise City paljastuu oivalliseksi bluegrass-kappaleeksi.

Farm Machine on hetkittäin hauska, mutta kokonaisen albumin kuuntelemisen vaihtaisin koska vain Steve'n'Seagullsin keikkaan. Levyllä yhtyeen versiot kutistuvat turhan usein kuriositeeteiksi, mutta elävänä ja elävän yleisön edessä ne nostavat aivan varmasti tunnelman kattoon.

Keikoilla on Steve'n'Seagullsin tulevaisuus – eikä se näytä yhtään huonolta.

Jo tulevana kesänä yhtye keikkailee Euroopassa ja esiintyy muun muassa Wackenin metallifestivaaleilla Saksassa. Syyskuussa ovat vuorossa ensimmäiset esiintymiset bluegrassin alkulähteillä Yhdysvalloissa.

Yhden vuoden aikana yhtye on päässyt jo kauas.

Steve'n'Seagullsin levynjulkaisukeikka Tavastia-klubilla (Urho Kekkosen katu 6) ke 13.5. klo 20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat