Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hienostunut sopraano ja voimallinen tenori

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
HS
Aulikki Rautawaaran keskeisiä rooleja oli Figaron häiden Kreivitär.
Aulikki Rautawaaran keskeisiä rooleja oli Figaron häiden Kreivitär. Kuva: HS
Klassinen
Aulikki Rautawaara. Recordings 1938–1955. Finlandia Classics.
★★★★

Aulikki Rautawaara (1906–90) oli suomalaisen laulutaiteen "kreivitär". Hänen laulamisensa on ylevää ja suurta, yksinkertaista ja luonnollista. Hän ei yritä tehdä vaikutusta tai heittäytyä. Rautawaara laulaa aina selkeästi tekstiä kauniilla ja kirkkaalla sopraanollaan.

Etenkin Mozart -numerot ovat hitaahkoja nykymakuun. Mutta Brahmsin lauluissa hänen äänensä kehrää hienonhienoa hopealankaa. Sibeliuksessa kuulemme esimerkillistä laulutaidetta, niin ruotsin lausunnan kuin ylärekisterin avaamisen suhteen.

Tuttujen äänitteiden lisäksi löytyy uusia Ture Rangströmin lauluja, joista En gammal dansrytm saa Rautawaarasta kuoriutumaan hetkeksi lähes kabaree-laulajattaren. Gösta Nystroemin laulusarjassa Sånger vid havet (1942) Rautawaaran pohjoismainen melankolia puhkeaa liikuttavaan ilmaisuun.

Pekka Nuotio taas edustaa kliseistä italialaista tenoritaidetta, sytyttävää mutta ehkä vähän liikaakin antavaa sankarilaulamista.

Hänen voimalliset Verdi -tulkintansa Manricona, Radamesina ja Otellona, Puccinin Calafina ja Mascagnin Turidduna ovat klassikoita jo korkeiden säveliensä ansiosta.

Nyt huomio kiintyy yhtä lailla sopraanojen Anita Välkki, Maria Eskola, Anna Mutanen ja Marja Tyrkkö sekä altto Maiju Kuusojan täyspätöisiin osuuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat