Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stravinsky soi venkoillen

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Klassinen
Stravinsky: Works for piano & orchestra. Bavouzet, São Paulon sinfoniaorkesteri, Tortelier. Chandos.
★★★★

Igor Stravinskyn neoklassismi on vakavalla naamalla venkoilua: barokkista rönsyilyä, klassistista puhtautta, jopa romanttista hempeilyä.

Tempot ja motoriset rytmit nyrjähtävät vähän väliä eri asentoon, ja kuulijaparan vipattava jalka eksyy. Musiikilliset palikat kuulostavat tutuilta, mutta ne on pinottu tai laiteltu peräkkäin erikoiseen järjestykseen.

Konsertto pianolle ja puhaltimille kiehtoo taikurimaisuutensa lisäksi myös sointinsa tahallisella yrmeydellä. Anteliaalla ja kauniilla äänellä soittava Jean-Efflam Bavouzet saa äkkikäänteet kuulostamaan nautinnollisilta ja riemukkailta. Capriccio on teoksista ilottelevin ja liukkain, kun taas dodekafoninen Movements saa Stravinskyn itsensäkin vakavaksi.

Petruška-baletissa Bavouzet siirtyy orkesterin jäseneksi, joka saa soolotilaa vain hetkittäin. Yan Pascal Tortelierin tulkinnasta puuttuu ytyä. Konserttosäestyksissä sitä onneksi on Bavouzetin napakkuuden antaessa esimerkkiä, vaikka Movements uhkaakin viedä orkesterin pois mukavuusalueeltaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat