Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Lassyn albumin pysäyttävimpiä kappaleita ovat hitaimmat tunteilut

Korttinsa katsonut saksofonisti valitsi viisaasti keskittyessään oman yhtyeeseen ja omaan musiikkiin

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa   
Jazz
Timo Lassy: Love Bullet. Membran.
★★★★
Joyce Elaine Yuille
: Welcome to My World. Schema.
★★★
Milka Alanen
Timo Lassy päätti ottaa riskin ja panostaa omaan yhtyeeseen muiden töiden kustannuksella. Se kannatti.
Timo Lassy päätti ottaa riskin ja panostaa omaan yhtyeeseen muiden töiden kustannuksella. Se kannatti.

Viisi vuotta sitten tenorisaksofonisti Timo Lassy päätti katsoa korttinsa ja keskittyä melkein tyystin omaan kokoonpanoonsa ja musiikkiinsa.

Sivutöiden karsiminen, riskinotto ja panosten korottaminen ovat kannattaneet, ehkä odotuksia enemmän.

Verevään ja vetävään "kansanjatsiin" erikoistunut Timo Lassy Band on nyt omalla alallaan Suomen ykkösyhtyeitä, mahdollisesti jopa suosituin, ja kansainvälisestikin yhä kysytympi.

Love Bullet

Nimi: Love Bullet

Esittäjä: Timo Lassy

Maa: Saksa

Laji: kotimainen,jazz

Julkaisija: Membran

Kymmenen vuotta jatkuneen määrätietoisen tuotekehittelyn täydentää vihdoin värisuoraksi pitkään pohjustettu Love Bullet. Se on Lassyn viides albumi ja ensimmäinen saksalaiselle Membran-yhtiölle.

Pakkaa se ei silti sekoita. Kuusikymmenlukulaisesta hard bopista ja soul jazzista versova juurevan sielukas sekoitus on suurelta osin entisen kaltainen.

Mutta edelliseen kolmen vuoden takaiseen studiolevyyn verrattuna Love Bullet vaikuttaa täysipainoisemmalta, yhtyeen kummatkin puolet huomioivalta. Toisaalta Timo Lassy Band on viileästi napakka studioyhtye ja toisaalta kuumasti rönsyilevä, yleisöä kirjaimellisestikin liikuttava liveyhtye.

Lassyn sävellyksistä kootulla Love Bulletilla jälkimmäisestä antavat vihiä ainakin sähäkkä Green Pepper Strut, koukuttava Hip or Not ja oivasti kujeileva Fast Fabio, joista kahdessa kvintettiä täydentää trumpetisti Jukka Eskola, Lassyn työtoveri ilmiömäisen Five Corners Quintetin ajoilta (2003–2010).

Suhteet muihinkin ovat poikkeuksellisen vakaalla pohjalla. Kontrabasisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen kuuluivat Eskolan tavoin "Viiskulman kvintettiin" ja kosketinsoittaja Georgios Kontrafouris oli myös mukana Lassyn ensimmäisellä singlellä (2005), jolloin tätä musiikkia markkinoitiin uudelleen keksittynä räväkkänä "tanssilattiajazzina".

Perkussiivista kudosta tihentävä lyömäsoittaja Abdissa Assefa on kuulunut ryhmään toisesta albumista (2007).

Samalla teemalla alkavan ja loppuvan albumin pysäyttävimpiä ovat silti hitaimmat tunteilut.

Varsinkin nimikappale, jossa toisena sooloilevana tarinankertojana vierailee vibrafonisti Panu Savolainen, sekä Georgios Kontrafourisille sävelletty Stay Close, jossa hän hivelee Wurlitzer-sähköpianon kontrastiksi myös urkuja.

Samasta kappaleesta on tarjolla vertailuksi myös laulettu versio nimellä Late I Rise, jonka Italiaan asettunut amerikkalainen Joyce Elaine Yuille on sanoittanut retrosti soulahtavalle ensialbumilleen Welcome to My World.

Eikä yhteys jää yhteen kappaleeseen. Rennon irtonaisesti svengaava Timo Lassy Band säestää Yuillea läpi levyn, jonka Lassy on tuottanut puoliksi.

Taustalaulajasta solistiksi ja sanoittajaksi siirtynyt Yuille on hyvinkin tyylitietoinen ja perinnetietoinen tulkitsija, jonka musiikillisesta maailmasta antavat osviittaa valitut lainalaulut, muun muassa Marvin Gayeltä ja Donny Haltawayltä.

Kappaleet ovat suurimmaksi osaksi kuitenkin italialaisten säveltämiä pastissimaisia ja hieman persoonattomia muistumia, jotka jäävät ymmärrettävästi vanhojen originaalien varjoon. Mutta mukavasti soolotilaa saava Lassy ja hänen Bandinsa nostavat parhaat siivilleen.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat