Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rolf Wallin säveltää kolmiulotteisesti

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Rolf Wallinin musiikin ja Boya Bøckmanin videon taustalla on Mandelbulb, fraktaaligeometrian kolmiulotteinen sovellus.
Rolf Wallinin musiikin ja Boya Bøckmanin videon taustalla on Mandelbulb, fraktaaligeometrian kolmiulotteinen sovellus.
Arvio: klassinen
Wallin: Manyworlds. Hardenberger, Bergenin filharmonikot, Storgårds. Ondine-cd + blu-ray-audio/video.
★★★★★

Norjalainen Rolf Wallin kuvaa orkesterimusiikkiaan "soiviksi patsaiksi ajassa". Kaikki musiikki etenee ajassa, mutta Wallinin orkesteriteokset ovat siinä suhteessa erityisen dynaamisia, soinniltaan fyysisiä ja voimakasilmeisiä. Patsasmaisuus ilmenee sointimassana, joka muuttaa liukuen muotoaan: ohenee, paksuuntuu, värittyy, loitontuu, lähentyy, rakeistuu, silottuu, terävöityy, pehmenee. Melodioita ei perinteisessä mielessä ole, vain aikajanalle rytmitettyjä ällistyttäviä ja kieppuvia sointeja.

Manyworlds-teokseen (2010) on Boya Bøckman tehnyt videon, joka nähdään blu-ray-levyllä kolmi- ja kaksiulotteisena versiona. Fraktaaligeometriaa hyödyntävät muuntuvat fantasiarakenteet liukuvat sisäkkäin galaksien ja mikroskooppisten syvyyksien välillä. Håkan Hardenbergerin loisteliaasti puhaltamassa trumpettikonsertossa Fisher King (2011) soolo kulkee sädehtivänä säikeenä orkesteriosuuden pinnalla. Opiskeluaikaisessa orkesteriteoksessa Id (1982) sävelajattelu on kehittynyt varmaksi ja pitkälle nykyiseen suuntaan.

Fraktaalit ovat innoittaneet myös Wallinia, mutta niiden ei saa antaa hämätä teoreettisuudellaan.

Teokset ovat välittömän soinnin ja mielikuvituksen juhlaa, ja sitä ovat myös John Storgårdsin johtaman Bergenin filharmonisen orkesterin tarkat, irtonaiset ja huimapäiset esitykset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat